Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Téměř čtyři sta lidí v Jihlavě si nechalo prohlédnout znaménka. Melanom byl odhalen u 22 vyšetřených

Téměř čtyři stovky lidí v Jihlavě v úterý 30. května absolvovaly bezplatné vyšetření znamének v rámci pravidelné akce Spolu proti melanomu. Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, odborníci během dopoledne a pozdního odpoledne v krajském městě Vysočiny zjistili 22 záchytů melanomu.

„V Jihlavě bezplatné vyšetření znamének absolvovalo 367 zájemců, z toho 250 žen a 117 mužů, nejvíce byla zastoupená kategorie 31-45 let. Záchytů melanomů za tento den bylo 22, což je 5,9 procenta z celkového počtu zájemců,“ shrnula redakci Drbny Zdenka Milotová, vedoucí regionální pobočky České průmyslové zdravotní pojišťovny v Kraji Vysočina. Právě tato zdravotní pojišťovna byla organizátorem uvedené kampaně Spolu proti melanomu. 

Melanom i u dětí 

Bezplatné vyšetření prováděli kožní lékaři, ti zájemce prohlíželi ve speciálním stanu v kabinkách. „Lidé tak měli zajištěno soukromí,“ dodává Milotová s tím, že zájemci, u kterých byl odhalen melanom, se vždy ihned obrátí na kožního lékaře a zdravotní problém začnou řešit. Jak dále sdělila, melanom bývá odhalen i u dětských pacientů.

Zhoubný melanom patří mezi nejnebezpečnější druhy rakoviny. Začíná totiž relativně brzy metastazovat do dalších částí a orgánů lidského těla.

Akce Spolu proti melanomu se každoročně koná zhruba v 15 městech České republiky, v Jihlavě bude stát stan také v příštím roce.

„Zájemci se kromě vyšetření znamének mohli dozvědět i všechno o vyšetření prsou a varlat, dále mohli podstoupit důkladnou analýzu těla. Ta odhalila třeba množství vody, tuku a svalů v těle,“ doplnila Milotová.

„Dopadlo to lépe, než jsem čekal." 

Zmíněnou analýzu těla absolvoval třeba Zdeněk Tomášek. „Analýza dopadla mnohem lépe, než jsem čekal. Tak mám radost. Šel jsem sem se dvěma podezřelými znaménky, to se nakonec ukázalo v pořádku. Naopak jsem ale dostal doporučení na odstranění úplně jiného znaménka, což co nejdřív určitě udělám,“ svěřil se Jihlavské Drbně během čekání ve frontě čtyřiačtyřicetiletý Zdeněk Tomášek.

Podle Milotové je o vyšetření znamének v každém městě vždy velký zájem. „Tato akce má opravdu smysl, proto je o ni takový zájem a děláme ji od roku 2016 každý rok. Pouze v době covidu se dva roky nekonala,“ řekla na závěr Zdenka Milotová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky melanom, kůže, znaménka, prohlídka, vyšetření, zdraví, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř čtyři sta lidí v Jihlavě si nechalo prohlédnout znaménka. Melanom byl odhalen u 22 vyšetřených | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.