Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Lékaři v jihlavské nemocnici budou mít nové přístroje. Využijí je nejen pro onkologické pacienty

Zdravotníci v jihlavské nemocnici budou už brzy pracovat s nejmodernějšími přístroji určenými nejen pro onkologické pacienty. Konkrétně se pořídí magnetická rezonance, která umožňuje lékařům přesnější diagnostiku a zkrátí čas vyšetření. K tomu ještě i nové „cétéčko“.

„Nový dual CT, pokročilá technika zobrazování pomocí počítačové tomografie, která kombinuje dva různé typy CT skenů do jednoho vyšetření,“ uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Přístrojové vybavení pro posílení onkologické prevence vyjde na téměř 179 milionů korun. Většinu nákladů pokryjí evropské dotace. Přístroje bude mít nemocnice k dispozici koncem března 2026.

Magnetická rezonance o intenzitě 3 tesla bude novým pomocníkem především pro onkologické pacienty. „Má vyšší rozlišení obrazu, díky vyššímu magnetickému poli může být dosaženo lepšího rozlišení anatomických struktur. Díky lepší kvalitě obrazu bude také zkrácena doba vyšetření pacientů. Co je důležité, může poskytnout lepší zobrazování určitých tkání, jako jsou například cévy a mozkové struktury. Poslouží pro pacientky na mamografický screenig, pro muže zase na screening karcinomu prostaty,“ popisuje ředitel jihlavské nemocnice Alexander Filip.

Dalším přístrojem, co prohloubí péči o onkologické nemocnici v krajském městě, je dual CT, které představuje revoluční technologii v oblasti diagnostického zobrazování. Jak popisuje v tiskové zprávě Zachrlová, tato nová generace CT skenerů nabízí nejenom vysokou kvalitu obrazů, ale také zkrácenou dobu vyšetření a nižší expozici pacientů ionizujícímu záření.

Kratší vyšetření 

„Detailní a ostré obrazy anatomických struktur umožňují lékařům přesnější diagnostiku a plánování léčby. Moderní technologie umožňuje rychlejší akvizici obrazů a zkracuje dobu, kterou pacient stráví na vyšetření. Dual CT snižuje expozici pacientů ionizujícímu záření, což je důležité pro ochranu jejich zdraví,“ dodává Alexander Filip.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky přístroj, vybavení, zdraví, lékař, nemocnice, magnetická rezonance, CT, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v jihlavské nemocnici budou mít nové přístroje. Využijí je nejen pro onkologické pacienty | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.