Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nemocných dětí na Vysočině ubylo, bacily řádí hlavně u dospělých. Myslete proto na prevenci, nabádají hygienici

Hygienici na Vysočině informují o aktuální situaci ohledně akutních respiračních onemocnění. Za uplynulý 49. týden evidují v Kraji Vysočina 1709 nových případů onemocnění na 100 tisíc obyvatel. I nadále je nejvíce nemocných na Žďársku.

Druhý nejvyšší počet nemocných hlásí Jihlavsko (1725 případů na 100 tisíc obyvatel). Na Pelhřimovsku je relativní nemocnost 1720 případů a na Havlíčkobrodsku 1538 případů na 100 tisíc obyvatel. „Nejméně nových případů je stále na Třebíčsku, kde je evidováno 1225 nových případů na 100 tisíc obyvatel,“ shrnula mluvčí Krajské hygienické stanice na Vysočině (KHSV) Jana Böhmová.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

„Za poslední týden se růst celkového počtu nových pacientů s ARI v Kraji Vysočina dále mírně zpomalil, obzvláště v mladších věkových skupinách. Nemocnost však stále narůstá v dospělé populaci a mezi seniory. Tady bychom opravdu doporučovali opatrnost. Osobám patřícím do ohrožené skupiny lze stále doporučit očkování jak proti chřipce, tak proti covid-19,“ nabádá Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického KHSV.

V adventním čase, který právě prožíváme, kdy se lidí hodně navštěvují a setkávají se na řadě kulturních akcí, je dodržování jistých pravidel více než žádoucí. Podle Pavlasové bychom stále měli myslet na prevenci respiračních onemocnění.

Respirátor v čekárnách či v nemocnici 

„Důležité pravidlo je kýchat a kašlat do kapesníku nebo alespoň do předloktí a ne do dlaně. Když to jen trochu jde, dodržovat rozestupy mezi sebou alespoň jeden metr. Často bychom si měli v průběhu dne mýt ruce teplou vodou a mýdlem, používat případně dezinfekci. Když navštěvujeme své blízké v nemocnici nebo v domově pro seniory, používejme ochranu dýchacích cest. Použít respirátor či roušku je dobré také v čekárnách lékařů, chráníme sebe i ostatní. Buďme k sobě vzájemně ohleduplní, abychom blížící se vánoční svátky nestrávili v posteli s kašlem, rýmou a horečkou, ale mohli si je dosyta vychutnat v kruhu rodiny,“ radí závěrem Hana Pavlasová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Semevent/pixabay | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky nemoc, zdraví, respirační, onemocnění, hygienici, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných dětí na Vysočině ubylo, bacily řádí hlavně u dospělých. Myslete proto na prevenci, nabádají hygienici | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.