Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Případů svrabu v Česku dál přibývá, je jich víc než obvykle za celý rok

Případů svrabu v Česku podle dat Státního zdravotního ústavu dál přibývá. Za půl roku jich lékaři zaznamenali 4873, loni nahlásili 5276 za celý rok a do pololetí 2373. Současné počty jsou tak nejvyšší za posledních 20 let. Svrab se přenáší přímým kontaktem s nemocným, sdíleným oblečením nebo ložním prádlem. Projevuje se zarudlými pupínky a úporným svěděním.

Původcem svědivého onemocnění je parazit zákožka svrabová. "K přenosu parazitů obvykle dochází přímo, například při těsném kontaktu s kůží nemocné osoby, zvláště při pohlavním styku, v teplém prostředí na lůžku, při spaní v jedné posteli," uvedli odborníci pod vedením Kateřiny Fabiánové v článku na webu SZÚ. Nepřímo je možné se nakazit i z ložního prádla nebo oblečení nakaženého. "K šíření onemocnění napomáhá nízká hygienická úroveň, promiskuita a institucionalizace," dodali.

Případy se podle odborníků objevují buď izolovaně nebo jako lokální epidemie, například ve školách, nemocnicích, noclehárnách, v lůžkových zařízeních různého typu, na ubytovnách nebo ve věznicích. Epidemie se objevují obvykle v cyklech dlouhých zhruba 15 až 20 let. Na českém území se velké objevily během první a druhé světové války, další v roce 1970, kdy bylo případů hlášeno přes 15 tisíc a v roce 1993, kdy jich bylo přes 14 tisíc. Loni bylo nemocných téměř 5300, letos za pololetí téměř 4900.

Zhoršená hygiena a zvýšený turismus 

K šíření nemoci napomáhá nízká hygienická úroveň, pokud se pacienti neléčí a nedodržují nařízená opatření. "Mezi možné příčiny patří vliv kolektivní přecitlivělosti a pokles imunity populace, přelidňování a masivní migrace obyvatelstva, a s tím spojená zhoršená sociální a hygienická úroveň, zvýšený turismus a snížení lékařské bdělosti v rámci epidemiologické prevence," uvedli odborníci v článku.

Příznakem svrabu je svědění, které se objevuje zejména v noci po zahřátí v posteli. Na místech s tenčí kůží, jako jsou zápěstí, kotníky, prostor mezi prsty, genitálie, pas, pupek nebo vnitřní strany stehen, se mohou objevit vyrážky. Léčí se opakovaně speciálními mastmi a krémy na celém těle, nutné je také vyměnit oblečení a vyprat prádlo.

Svrab v Kraji Vysočina

Od začátku letošního roku je na Vysočině evidováno celkem 172 případů svrabu. 

Vysočinou se i nadále šíří svrab. Hygienici od ledna evidují 172 případů, nejvíce nakažených je mezi mladými

Od začátku letošního roku je na Vysočině evidováno celkem 172 případů svrabu. Jak dnes uvedla Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina (KHSV), toto velmi nakažlivé parazitární onemocnění kůže se nejrychleji šíří mezi mladými lidmi. Dotýká se...

Tím se Vysočina sice neřadí mezi nejvíce zasažené kraje v republice, avšak v porovnání se stejným obdobím v letech 2018 – 2022 je nárůst počtu případů na Vysočině patrný. „Za poslední dva měsíce přibylo šedesát pacientů,“ říká Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Public Domain

Štítky ČR, zdraví, svrab, pololetí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů svrabu v Česku dál přibývá, je jich víc než obvykle za celý rok | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.