Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vysočinou se i nadále šíří svrab. Hygienici od ledna evidují 172 případů, nejvíce nakažených je mezi mladými

Od začátku letošního roku je na Vysočině evidováno celkem 172 případů svrabu. Jak dnes uvedla Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina (KHSV), toto velmi nakažlivé parazitární onemocnění kůže se nejrychleji šíří mezi mladými lidmi. Dotýká se však všech věkových skupin obyvatel.

Svrab vyvolává parazit zákožka svrabová. Onemocnění se přenáší přímým kontaktem s nakaženou osobou, například při pohlavním styku. Můžeme se však nakazit i kontaminovanými předměty, jako jsou lůžkoviny, ručníky či osobní prádlo nemocného. Při běžném kontaktu, jako je podání ruky, k nákaze nedochází.

„V Kraji Vysočina od začátku roku lékaři nahlásili již 172 případů onemocnění svrabem,“ uvádí Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického KHSV.

Tím se Vysočina sice neřadí mezi nejvíce zasažené kraje v republice, avšak v porovnání se stejným obdobím v letech 2018 – 2022 je nárůst počtu případů na Vysočině patrný. „Za poslední dva měsíce přibylo šedesát pacientů,“ říká ředitelka Pavlasová.

Graf č. 1: Počty hlášených případů svrabu za leden až květen v letech 2018 až 2023. Kraj Vysočina. Zdroj: ISIN

Graf č. 2. Počty hlášených případů svrabu v jednotlivých věkových skupinách: celkový počet hlášených případů v r. 2018 až 2022, počet hlášených případů za prvních pět měsíců roku 2023. Kraj Vysočina. Zdroj: ISIN

K šíření nemoci může docházet nejen v ubytovnách, některých ubytovacích a rekreačních provozovnách, zdravotnických či sociálních lůžkových zařízeních, ale také v rodinách. Ideální je proto prádlo, lůžkoviny a ručníky prát minimálně na 60° C a následně přežehlit na nejvyšší teplotu. „Doporučujeme vyvarovat se vzájemného půjčování oděvů, sdílení jedné postele více osobami, používání stejných ručníků, přikrývek či spacáků. Také je důležité dodržování základních hygienických pravidel,“ doplňuje Pavlasová.

Graf č. 3. Počty hlášených případů svrabu v jednotlivých věkových skupinách: za prvních pět měsíců v r. 2018 až 2023. Kraj Vysočina. Zdroj: ISIN

Pokud lidé na sobě pocítí příznaky, jako je svědění či puchýřky, je třeba vyhledat lékaře a řídit se přesně jeho pokyny. „Infikovaný pacient by se měl vyvarovat kontaktu s ostatními osobami. Podrobit léčbě se musí všichni členové domácnosti i sexuální partneři nemocného,“ upozorňuje mluvčí KHSV Jana Böhmová.

Hygienici na Vysočině v poslední době evidují největší nárůst počtu případů mezi mladými lidmi ve věku 15 až 19 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wikimedia Commons | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky svrab, nemoc, onemocnění, kůže, parazit, hygiena, nákaza, hygienik, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Před časem tady psali o zvýšení nákazy tuberkulózou, nedávno syfilidy, teď svrab. Je nějaký bližší rozbor k důvodu této situace..?

Čtvrtek, 15. června 2023, 10:27Odpovědět

Vysočinou se i nadále šíří svrab. Hygienici od ledna evidují 172 případů, nejvíce nakažených je mezi mladými | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.