Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Příběh se šťastným koncem. Kateřinu před rokem zachraňovali z lomu Borek na Brodsku, už se zase potápí

Pomyslné druhé narozeniny posledního dubna může slavit potápěčka Kateřina, která před rokem málem přišla o život v lomu Borek nedaleko Chotěboře na Havlíčkobrodsku. K nejhoršímu nedošlo díky včasné pomoci od jejího buddyho a od záchranářů.

O příběh se štastným koncem se nyní podělili krajští záchranáři na svém facebookovém profilu. Kateřina se přesně před rokem potápěla na vyhledávané potápěčské lokalitě - lomu Borek. Nechybělo mnoho a souhrou několika okolností se málem pro mladou ženu stalo datum 30. dubna 2022 osudným.

Po dlouhé době bez vzduchu a v hloubce třiceti metrů už tušila, že je to její konečná a byla smířená se vším. „Díky pohotovému jednání mého buddyho, ale i ochotě a rychlosti všech záchranných složek tu rok po nehodě jsem. A jsem zcela v pořádku, bez trvalých následků a dokonce se opět potápím," popisuje svůj aktuální stav potápěčka Kateřina.

Jak ví z vyprávění, vrtulník záchranné služby přiletěl na místo do šesti minut od zavolání. Žena si z toho dne vybavuje, jak na ni byli všichni neskutečně milí, přestože nemuseli. Je jí totiž jasné, že potápění je adrenalinová záležitost, svůj život riskuje sama a dobrovolně.

Setkala se však s obrovskou empatií. „Když mi záchranáři sundávali neopreny, aby mé tělo zahřáli, ujišťovali se, zda mohou. Ptali se mě třeba i na to, zda pod nimi něco mám, aby mi situace nebyla případně nekomfortní před zraky tolika mužských záchranářů a přihlížejících pomocníků," říká k tomu mladá potápěčka.

S vděčností vzpomíná i na pomoc hasičů, kteří potapeče vytáhli od břehu k vrtulníku a sanitce. Hasiči navíc zůstali na místě a postarali se o všechny věci. Osobní věci poslali sanitkou do nemocnice v Havlíčkově Brodě a věci pro potápění s opatrností a pečlivostí uzamkli do auta, aby je nikdo neukradl.

„To jsou jen útržky. Ale pro mě tehdy, a stále i dnes, když to někde vyprávím, znamenají neskutečně moc. Takže nejen dotyčným, kteří před rokem byli na místě, ale zkrátka všem záchranářům patří obrovské dík za to, co dělají, i za to, jak svou práci dělají. Moc všem ještě jednou děkuji," uzavírá Kateřina. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Žák; archiv ZZS Kraje Vysočina | Zdroj ZZS Kraje Vysočina

Štítky lom, Borek, potapěčka, záchrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběh se šťastným koncem. Kateřinu před rokem zachraňovali z lomu Borek na Brodsku, už se zase potápí | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.