Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Havlíčkobrodská psychiatrie připravuje modernizaci za 136 milionů. Zlepší se hlavně ubytování

Psychiatrická nemocnice v Havlíčkově Brodě zřizovaná ministerstvem zdravotnictví připravuje modernizaci pavilonu 9. Cílem je zajistit klientům lepší prostředí a kvalitnější ubytování. Podle ředitelky nemocnice Markéty Holubové by rok a půl trvající práce mohly začít s rokem 2024. Nemocnice nyní hledá dodavatele, odhadované náklady jsou přes 136 milionů korun.

„Budou tam dvě oddělení, na spodním oddělení bude gerontopsychiatrické oddělení pro muže, doléčovací oddělení. V horním patře bude mužské oddělení pro léčbu závislostí pacientů s nařízenou ochrannou léčbou," řekla Markéta Holubová.

Areál nemocnice se podle ní pravidelně upravuje tak, aby vyhovoval moderním standardům, na nichž závisí i velikosti pokojů pacientů. Před dvěma lety skončila úprava pavilonu 10 s novým oddělením, místem pro pracovní terapii a zázemím pro hiporehabilitaci. „Ale všechno to děláme ze svých peněz, bohužel dotace na to nejsou, na tyto druhy péče, jenom na akutní péči," řekla Holubová.

Nový akutní pavilon 

Dlouhodobým záměrem zařízení je vybudovat nový akutní pavilon. Měla by stát na místě někdejší porodnice (pavilon 4). Stará budova je už prázdná a v dezolátním stavu, podle ředitelky se bude letos na podzim bourat.

Nemocnice má 655 lůžek, obsazené jsou asi z 85 procent. „Vždycky musí být nějaká kapacita volná vzhledem k příjmům, které jsou akutní," řekla Holubová. Podle zveřejněných výročních zpráv hospitalizuje zařízení ročně okolo 2000 pacientů.

První pacienty přijala havlíčkobrodská psychiatrická nemocnice už v roce 1928. Zcela dokončena byla o šest let později. V době druhé světové války v ní byl německý vojenský lazaret. Psychiatričtí pacienti se do ní vrátili v roce 1946.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, stavby, nemocnice, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkobrodská psychiatrie připravuje modernizaci za 136 milionů. Zlepší se hlavně ubytování | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.