Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zopakuje někdo z Jihlavy výkon Naděždy Kočarové a zdolá nejvíce kilometrů? Do výzvy se můžete pořád zapojit

Najde se i letos někdo, kdo naváže na loňský výkon Naděždy Kočarové? Maminka z Jihlavy chodila s kočárkem za babičkou, díky tomu loni vyhrála celorepublikovou výzvu 10 000 kroků. Do ní se můžete stále zapojit, akce na podporu pohybu končí posledního dubna.

Naděžda Kočarová v Jihlavy se stala absolutní vítězkou, která loni v dubnu ušla neuvěřitelných 847,70 kilometrů. „Našli jsme cestu k babičce, která bydlí jednadvacet kilometrů od nás a pak už to šlo lehce. Chodili jsme to s kočárem asi čtyři hodiny. A nakonec to vlastně nejvíc těšilo naší babičku, protože nás tam měla každý den na návštěvě,“ prozradila Naděžda Kočarová. První místo v mužské kategorii v roce 2022 obsadil Jaroslav Kejzlar, ten nachodil 369,62 kilometry.

Výzva se snaží o znovunavrácení chůze do života jako běžného způsobu dopravy na krátké vzdálenosti. Účastníci mohou soutěžit, nebo chodit takzvaně na pohodu. Jde hlavně o to, rozpohybovat co nejvíce lidí. Zejména ty, kteří mají sedavý životní styl, vyšší věk nebo nadváhu. Akce probíhá dvakrát ročně, v dubnu a říjnu.

Více informací najdete na www.desettisickroku.cz, kde je také ke stažení aplikace do mobilního telefonu. Ta je uživatelsky příjemná a vhodná i pro seniory. V aplikaci lze nastavit vlastní cíle a zvolit si vlastní tempo. Výkony lze do soutěže zadávat až s třídenním zpožděním. 

Do akce se letos zapojilo více než pětašedesát měst a obcí a více než čtrnáct tisíc aktivních účastníků. V loňském roce se do výzvy přihlásilo přes třináct tisíc účastníků z celé republiky. Během třiceti dnů společně zdolali bezmála 2,3 miliony kilometrů při denním průměru přes šestasedmdesát tisíc km. To je stejná vzdálenost, jako by každý den obešli Českou republiku třiatřicekrát.

Nejmladšímu účastníkovi bylo šest let a nejstaršímu přesně o osm dekád více. Nejlehčí účastník vážil dvacet kilogramů, nejtěžší v den zahájení akce sto devadesát šest kilogramů.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj Magistrát města Jihlavy, Ježkovy oči

Štítky Chůze, pohyb, Jihlava, města, obce, vítěz, kilometr, krok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

A kdo si vezme tašku na odpadky...

Pondělí, 10. dubna 2023, 09:58Odpovědět

Zopakuje někdo z Jihlavy výkon Naděždy Kočarové a zdolá nejvíce kilometrů? Do výzvy se můžete pořád zapojit | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.