Počasí dnes17 °C, zítra15 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Lidí s respiračními nemocemi na Vysočině znovu přibývá. Nejvíce pacientů je mezi malými dětmi

Po poklesu z předminulého týdne se na Vysočině počet lidí s akutním respiračním onemocněním opět zvyšuje. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1569 nemocných, před týdnem jich bylo 1346. Nejvyšší relativní nemocnost zůstává na Žďársku, kde se za týden zvýšil počet nemocných asi o čtvrtinu. Zákazy návštěv v nemocnicích už ale neplatí, zrušila ho i havlíčkobrodská nemocnice, kde platil zákaz nejdéle. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina a krajských nemocnic.

Za uplynulý týden laboratoře potvrdily 37 případů chřipky, z toho je 32 případů chřipky typu A, pět typu B. Potvrzených RS virů bylo 16. „Měli jsme tři případy se závažným průběhem a bohužel jedno úmrtí osoby, která byla ve vyšším věku. U RS virů jsme měli jeden případ se závažným průběhem," uvedla mluvčí krajských hygieniků Jan Böhmová.

Nejzasaženější věkovou skupinou jsou podle ní děti předškolního věku do pěti let a děti mladšího školního věku. Jejich nemocnost by se mohla snížit díky jarním prázdninám, které na Vysočině začnou 20. února. Hygienici doporučují i během školních prázdnin vyhýbat se větším kolektivům, kde se respirační nemoci snáz šíří. „Chápeme, že pokud mají předplacené pobyty, tak je to problém. Ale doporučujeme, aby lidé zvážili vycestování nebo návštěvy zařízení, kde se kumuluje hodně lidí. Aby se ta nákaza během prázdnin opravdu utlumila, aby se pak mohly děti zdravé vracet do školy," řekla Böhmová.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Na Žďársku připadá na 100 tisíc obyvatel 2179 nemocných, před týdnem jich bylo 1744, při vrcholu epidemie předposlední týden loňského roku bylo v okrese při stejném přepočtu takřka 3800 nemocných.

V ČR se po letech objevilo už šest lidí nakažených záškrtem. Dospělým hygienici doporučují přeočkování

Záškrt neboli difterie. Onemocnění, které bylo díky plošnému očkování v naší zemi prakticky vymýceno. Až do loňského roku, kdy se touto infekční nemocí nakazila žena z Vysočiny.

Nejnižší nemocnost byla za uplynulý týden na Pelhřimovsku, kde v přepočtu na 100 tisíc obyvatel hygienici evidují 1015 nemocných. Na Havlíčkobrodsku připadá na 100 tisíc obyvatel 1425 nemocných. Havlíčkobrodská nemocnice byla poslední krajskou nemocnicí na Vysočině, kde platil zákaz návštěv. Nemocnice se k němu uchylovaly postupně od konce prosince loňského roku. Návštěvy do havlíčkobrodské nemocnice po domluvě s ošetřujícím lékařem opět mohou od 8. února. Doporučuje se používat roušku či respirátor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto RachelBostwick / pixabay

Štítky respirační, nemoc, onemocnění, zdraví, chřipka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidí s respiračními nemocemi na Vysočině znovu přibývá. Nejvíce pacientů je mezi malými dětmi | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.