Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Epidemie chřipky na Vysočině zeslábla. Hygienici evidují také několik vážných průběhů nemoci

Počet lidí s akutním respiračním onemocněním se na Vysočině za týden snížil víc než o 15 procent. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1893 nemocných, před týdnem jich bylo 2242. Hygienici evidují také několik vážných průběhů nemoci a tři úmrtí starších lidí, kteří kromě respiračních onemocnění trpěli i jinými zdravotními problémy. Nemocnost se snížila ve všech okresech vyjma Pelhřimovska, sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová.

Laboratoře podle ní v uplynulém týdnu potvrdily 77 případů chřipky, 75 bylo typu A. „Co se týká diagnóz, ubývá RS viru i covidu-19. Zatím převládají chřipková onemocnění a onemocnění podobná chřipce. Závažných případů máme za poslední týden hlášených osm," řekla Jana Böhmová.

Hygienici stále doporučují zejména starším lidem nechat se proti chřipce očkovat. Druhá vlna epidemie obvykle hrozí na konci zimy. Protilátky po očkování se vytvoří až za 14 dní, proto by se lidé po očkování měli dva týdny víc chránit, mimo jiné se vyhýbat většímu kolektivu.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Nejnižší nemocnost je v posledním týdnu na Třebíčsku, kde v přepočtu na 100 tisíc obyvatel hygienici evidují 1464 nemocných. Nejvíc jich je při stejném přepočtu na Žďársku, kde je 2638 nemocných. Na Pelhřimovsku připadá na 100 tisíc nemocných 1765 nemocných, před týdnem jich bylo 1589.

Ve čtyřech krajských nemocnicích dál platí zákaz návštěv, výjimkou je nemocnice v Jihlavě, kde byly v úterý 17. ledna návštěvy opět povoleny. Stále zde ale platí povinnost nasadit si během pobytu v nemocnici respirátor. Nemocnice začaly kvůli epidemické situaci návštěvy omezovat na konci prosince, někde v prvním lednovém týdnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie chřipky na Vysočině zeslábla. Hygienici evidují také několik vážných průběhů nemoci | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.