Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Rekordní rok 2022 na jihlavské záchytce. Přibývá opilých žen, vzrůstá i agresivita, říká vedoucí Lukáš Černý

Jihlavská protialkoholní záchytná stanice (PZS), která je jedinou v Kraji Vysočina, má za sebou rekordní rok, k němuž se ale nesluší připít. Jeho služby každý den využili průměrně čtyři opilci. Celkově to v roce 2022 bylo 1437 lidí.

„Poslední měsíce přibývalo agresivních opilců a také vzrůstají počty zachycených žen. Loňskou rekordmankou je paní, která u nás strávila 34 nocí,“ říká vedoucí Protialkoholní záchytné stanice Lukáš Černý. Převahu mají stále muži, těch končí v oplechovaných kójích pod dozorem 85 %.

Na jihlavské záchytce letos přespal už tisící opilec. Zaměstnanec popisuje tři příběhy z rekordní služby

Jihlavská protialkoholní záchytná stanice letos „ubytovala“ už tisícího klienta. Toto číslo, ke kterému se raději nepřipíjí, nasvědčuje tomu, že tento rok bude pro jihlavskou záchytku, co se počtu klientů týče, zřejmě rekordní.

Jedna noc strávená na PZS vyjde na 4 tisíce korun, výše uvedenou rekordní a nepříliš veselou statistiku doplňují čísla neplatičů. Svůj dluh zaplatí zhruba 38 % zachycených. „Obecně lze říci, že skupina těch „starých známých firem“ nám pomalu vymírá a nahrazuje je skupina mladších. Zhruba polovinu těch, kteří u nás končí, víme, že ještě v budoucnu uvidíme,“ dodává Lukáš Černý.

Počty zachycených opilců

Rok 2022: 1437
Rok 2021: 1277
Rok 2020: 1198
Rok 2019: 1201
Rok 2018: 1162

V prostorách jihlavské záchytky může střízlivět naráz až 11 lidí v devíti pokojích.

Silvestr na záchytce

Poslední den v roce 2022 se zaměstnanci jihlavské protialkoholní záchytné stanice, jež je jediná v kraji, opravdu nenudili. Podle informací z jihlavské nemocnice, která službu provozuje, tam bylo během silvestrovské noci plno. Opilci obsadili všechna lůžka.

„Zaměstnanci naší záchytky ubytovali celkem 10 opilců, kteří tropili výtržnosti. Plno měli celé svátky a ani poslední den v roce nebyl výjimkou. Nejmladší ubytovaný poslední den roku 2022 byl muž s ročníkem narození 2004," sdělila k provozu záchytné stanice v Jihlavě Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava. 

Záchytka v novém od roku 2018

Jihlavská PZS je v současných prostorách od dubna roku 2019. Její stavba tehdy vyšla na téměř 18 milionů korun.

FOTO: Nová záchytka v Jihlavě je hotová. Vyspí se v ní až 11 lidí, vyhřívá ji podlahové topení

Skoro 18 milionů stála nová záchytná stanice v Jihlavě, která je již zkolaudovaná a otevře se na začátku dubna. Vystřízlivět zde bude moci až 11 opilců. Nová budova jediné záchytky na Vysočině stojí v areálu jihlavské nemocnice u vjezdu z ulice U...

Provoz jihlavské záchytné stanice od 1. listopadu 2018 převzala jihlavská nemocnice. Do té doby ji provozovaly Služby města Jihlavy. Ty však smlouvu s krajem vypověděly. Hlavním důvodem bylo zpřísnění podmínek pro fungování záchytných stanic. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky záchytná, stanice, alkohol, záchyt, promile, nemocnice, opilec, rekord, 2022, Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní rok 2022 na jihlavské záchytce. Přibývá opilých žen, vzrůstá i agresivita, říká vedoucí Lukáš Černý | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.