Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Akutní respirační onemocnění na Vysočině překonala hranici epidemie. Nejvíc nemocných je mezi dětmi

Na Vysočině je epidemie akutních respiračních onemocnění, na 100 tisíc obyvatel připadá 1970 nemocných. Před týdnem jich bylo při stejném přepočtu 1677. Závažné průběhy ani úmrtí hygienici neevidují. Nejvíc nemocných je na Žďársku. Nákaza se šíří zejména mezi dětmi, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová. Prahem epidemie je asi 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

„Nejzasaženější věková kategorie je do pěti let a následně děti od devíti do 14 let. Starší generace zatím není tak zasažená, nicméně očekáváme, že se ta vlna přelije i do starší generace, zvláště teď, kdy nás čekají vánoční svátky, lidi se budou navštěvovat," řekla Jana Böhmová.

V kraji je podle ní potvrzená chřipka typu A a mezi nemocnými se vyskytují také RS viry. „Co se týká covidu-19, tam je situace velmi klidná, to je nějakých 46 případů na 100 tisíc obyvatel (v uplynulém týdnu), ani nemáme hlášené těžké průběhy," řekla Böhmová.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Nejvíc nemocných je na Žďársku, v kategorii dětí do pěti let je nejvyšší nemocnost na Pelhřimovsku.

Podle Böhmové je vhodné, aby lidé dbali opatření, na která byli zvyklí v souvislosti s covidem-19, patří mezi ně smrkání do kapesníků, kýchání do předloktí, důsledná hygiena rukou, dezinfekce, nošení roušek v případě, že se člověk cítí být nemocný, případně vyhýbání se větším kolektivům. Je také stále vhodná doba na očkování. „Co se týče vánočních svátků, moc prosíme, aby byli lidé uvážliví. Pokud se necítí dobře, ať raději návštěvu u rodiny o pár dní odloží, aby se nákaza do starší populace pokud možno nedostala," řekla Böhmová.

Raději zůstaňte doma 

I při slabých projevech nemoci by školní děti měly raději zůstat doma, platí to i pro pracující dospělé. „Je potřeba, pokud člověku není dobře, aby zůstal doma, aby nešířil nákazu a aby neohrožoval své zdraví. Zase se vrací ta situace, že každý se to snaží přechodit," řekla Böhmová.

Loni se epidemie akutních respiračních onemocnění na Vysočině projevila v říjnu, na konci měsíce byla na obdobné úrovni jako nyní.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky epidemie, respirační, zdraví, chřipka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akutní respirační onemocnění na Vysočině překonala hranici epidemie. Nejvíc nemocných je mezi dětmi | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.