Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mozkové příhody, komplikace po bodnutí hmyzem. Záchranáři na Vysočině mají za sebou rekordně náročné léto

Krajští záchranáři mají za sebou od vzniku jednotné Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, tedy od 1. července 2004, rekordně náročné letní prázdniny. Během letošního července a srpna byli vysláni do terénu k téměř devíti tisícům případů.

V předchozích letech to bylo zhruba osm tisíc výjezdů. 

„Během letošních dvouměsíčních letních prázdnin uskutečnily naše posádky celkem 8 919 zásahů. A to je vážně rekord, ze kterého nemáme radost. Loni bylo výjezdů o 791 méně, předloni dokonce o 863. V porovnání například s rokem 2017 je ten nárůst ještě vyšší, bezmála o tisícovku. Vůbec poprvé jsme letos také pokořili hranici sedmi tisíc ošetřených pacientů. Celkově si v našem kraji vyžádalo přednemocniční neodkladnou péči 7 063 osob,“ vyjmenoval smutnou statistiku Petr Janáček, mluvčí krajské záchranné služby. 

Zhruba 70 procent výjezdů tvořily zdravotní komplikace jako kolaps, horečka, dušnost, vysoký krevní tlak, bolesti na hrudi či cévní mozkové příhody. Záchranáři dále pomohli více než 1700 lidí s úrazem, k nehodám vyjeli v 350 případech a stovce pacientů vyjeli na pomoc kvůli alergické reakci po bodnutí hmyzem - včelou, vosou či sršní. 

„Napilno měli nejen záchranáři v terénu, ale také operátoři zdravotnického operačního střediska. Ti během letních měsíců přijali na tísňové lince 155 celkem 18 tisíc hovorů, poskytli 51 telefonicky asistovaných neodkladných resuscitací (TANR) a ve 164 případech aktivovali vrtulník letecké záchranné služby v Jihlavě,“ doplnil mluvčí Janáček. 

Ohodnoť článek

Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky záchranáři, pomoc, zdraví, léto, rekord, výjezd, zásah, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mozkové příhody, komplikace po bodnutí hmyzem. Záchranáři na Vysočině mají za sebou rekordně náročné léto | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.