Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na podporu následné péče v nemocnicích chce ministerstvo poslat 7,6 miliard korun

Ministerstvo zdravotnictví chce větší dostupnost a kvalitu následné a rehabilitační péče v nemocnicích, mohla by zkrátit délku hospitalizací. Na její zlepšení chce poslat 7,6 miliardy korun, většina bude z evropských fondů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) záměr představil při včerejší návštěvě nemocnic Kraje Vysočina, informoval úřad v tiskové zprávě. Jedná se i o dalších evropských penězích pro geriatrii.

„Od zkvalitnění následné péče očekávám zkrácení celkové doby hospitalizace a zvýšení počtu pacientů, kteří se budou moci bez obav vrátit do svého přirozeného prostředí. Podpora daných oblastí rovněž reaguje na demografické změny, které vyvolávají tlak na potřebu následné péče a pokrytí regionálních rozdílů v ČR," uvedl Vlastimil Válek.

V materiálu k představenému záměru ministerstvo uvádí, že pro vyšší efekt poskytnuté akutní péče je nutné u většiny pacientů pokračovat v léčbě na lůžkách péče následné, například po operacích nebo úrazech. Z celkové částky bude 4,3 miliardy korun z Národního plánu obnovy a Integrovaného regionálního operačního programu 2021-2027, které rozdělují prostředky z Evropské unie.

Peníze z integrovaného fondu budou směřovány na zajištění regionální dostupnosti tak, aby se následné péče dostalo pacientům včas. V současné době jsou lůžka často zcela naplněná. „Podpora by měla zohledňovat i dětskou následnou péči, kterou vnímáme v tuto chvíli jako nedostatečnou," doplnilo ministerstvo. Ministerstvo vypíše dvě výzvy, v nichž rozdělí celkem 2,4 miliardy korun.

Pacienti po kritických stavech 

Z plánu obnovy půjdou peníze na posílení akutní rehabilitační péči pacientů po kritických stavech, například v odborných rehabilitačních ústavech. „Pacienti po kritických stavech bez řádně zajištěné léčebně rehabilitační péče sice přežívají, ale mnohdy s těžkými funkčními deficity," uvedlo ministerstvo. V rehabilitačních ústavech se léčí lidé po těžkých úrazech, třeba páteře.

Ministerstvo podle tiskové zprávy v současné době vyjednává o dalších finančních prostředcích na podporu reformy geriatrické péče, kterou označuje jako jednu z priorit. Získat chce až 3,3 miliardy z plánu obnovy, celkově by na změnu péče o staré pacienty měly jít čtyři miliardy.

Výzvu chce vyhlásit v příštím roce. Podporu by mohla získat současná i případná nová zdravotnická zařízení na zlepšení podmínek pro poskytování péče. Nyní mají geriatrická oddělení často pokoje s větším množstvím lůžek, což je ukázalo jako problematické i v první vlně šíření epidemie covidu-19.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky nemocnice, správa, vláda, zdraví, Válek, Vysočina, pacient, Vlastimil Válek, TOP 09, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Kraj Vysočina, kritický stav, Evropská unie, Česko, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podporu následné péče v nemocnicích chce ministerstvo poslat 7,6 miliard korun | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.