Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brodská nemocnice nabízí kuřákům od 55 let vyšetření plic a konzultaci s pneumologem

Prevence je základ. Toto známé rčení na sto procent platí také u karcinomu plic, který je nejčastějším typem nádorového onemocnění plic. Havlíčkobrodská nemocnice, konkrétně její plicní ambulance, se nyní zapojila do pilotního projektu s názvem Program časného záchytu karcinomu plic, jehož hlavním cílem je včasná a přesná diagnóza a následná léčba.

„Karcinom plic může být částečně geneticky podmíněn, ale hlavní příčinou vzniku jsou vnější faktory, zejména kouření. Část populace má bezpříznakový průběh a dostaví se k lékaři pozdě, v době kdy nelze již nádor operativně řešit,“ říká primářka plicního oddělení Romana Švecová.

Jak již bylo řečeno, primárním cílem časného záchytu karcinomu plic je včasná a přesná diagnóza daného onemocnění, která povede v kombinaci s vhodnou navazující léčbou ke snížení mortality v důsledku tohoto onemocnění. „Časný záchyt onemocnění bude dále spojen s programem odvykání kouření, což povede k snížení nádorové i nenádorové morbidity.  Důležité je zachycení karcinomu v rané fázi onemocnění, kdy má léčba největší účinek a nádor je operovatelný a bez metastáz v okolních tkáních,“ dodává Petra Černo, mluvčí havlíčkobrodské nemocnice.

Kdo se může zapojit? 

Do uvedeného projektu se mohou zapojit kuřáci od 55 do 74 let, kteří kouří dvacet a více let dvacet cigaret denně. Mohou to být i ti, kteří přestali kouřit před méně než 10-15 lety, ale byli to denní kuřáci dvaceti cigaret po dobu dvaceti let nebo třeba čtyřiceti cigaret po dobu deseti let.

Zájemci o projekt potřebují doporučení od svého praktického lékaře a také podepsaný souhlas se zpracováním osobních údajů a řádně vyplněný dotazník, který bude vydán na plicní ambulanci. „Telefonní číslo na plicní ambulanci je 569 472 450. Pacient bude v naší ambulanci objednán k funkčnímu vyšetření, RTG plic a následující den bude pozván k zhodnocení výsledků a vyšetření pneumologem,“ dodává mluvčí nemocnice Petra Černo.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky kuřák, kouření, karcinom, plíce, vyšetření, pneumolog, nemocnice, Havlíčkův Brod, karcinom plic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brodská nemocnice nabízí kuřákům od 55 let vyšetření plic a konzultaci s pneumologem | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.