Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Střet osobáku s autobusem, 25 zraněných, jedno úmrtí. To je výsledek taktického cvičení IZS Horizont 2022

Horizont 2022. To je název celokrajského cvičení složek IZS, které se uskutečnilo v úterý 3. května v Třebíči. Námětem letošního cvičení byla dopravní nehoda s velkým počtem zraněných osob a s únikem nebezpečné látky

Do Horizontu 2022 se zapojilo celkem 20 zdravotníků - tři skupiny RLP (rychlé lékařské služby), tři skupiny RZP (rychlé zdravotnické pomoci), dvě skupiny RV (lékař se záchranářem v malé sanitce) a zdravotnický záchranář Systému psychosociální intervenční služby, který poskytoval psychickou pomoc nezraněným účastníkům dopravní nehody.

„Hlavních cílů tohoto cvičení bylo pro naše záchranáře hned několik, od nácviku aktivace traumaplánu, přes procvičení třídění raněných a jejich ošetření, až po koordinaci akce s operačním střediskem záchranné služby, ostatními složkami IZS a s nemocnicemi," jmenuje Petr Janáček, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS KV). 

Záchranářům taktické cvičení začalo v devět hodin ráno, kdy operátoři tísňové linky přijali oznámení o čelním střetu autobusu s osobním vozidlem, který na přívěsném vozíku převážel sudy s benzínem. Aby toho nebylo málo, při nehodě také byla sražena skupina chodců. „To vše se, naštěstí jen simulovaně, odehrálo v Třebíči na ulici Žďárského v areálu firmy Tredos. Na místo neprodleně vyrazily posádky záchranářů, policistů i hasičů. Úkolem ZZS KV bylo poskytnout přednemocniční neodkladnou péči zraněným osobám, jejich třídění, ošetření a následný transport do nemocnic a traumacenter," popisuje Janáček. 

Na výskyt vysoce nakažlivé nemoci, například eboly, jsme připraveni. To mohou po včerejšku říct složky Integrovaného záchranného systému (IZS) Kraje Vysočina, které mají za sebou, v úzké spolupráci s krajskou hygienickou stanicí, taktické...

Jako shromaždiště posloužil stan, určený pro hromadná neštěstí, jehož výstavbu zajistili techničtí pracovníci ZZS KV.

„Událost si vyžádala celkem pětadvacet zraněných osob. Šestnáct jich bylo zraněno lehce, pět středně těžce a tři těžce. Jeden člověk, sražený chodec, dopravní nehodu nepřežil," dodává k rozsáhlé nehodě Janáček.

Taktického cvičení v Třebíči se zúčastnilo více než sto příslušníků IZS, figurantů a rozhodčích. Do akce se zapojila i Nemocnice Třebíč, kde byl aktivován traumaplán. „Cvičení umožnilo ZZS KV aktivovat traumatologický plán organizace a zopakovat postupy pro řešení hromadných neštěstí. S výsledkem jsem velmi spokojená," hodnotí cvičení ředitelka Vladislava Filová.

Ohodnoť článek

Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky cvičení, nehoda, taktické, IZS, Vysočina, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Třebíč, dopravní nehoda, Nemocnice Třebíč, TREDOS, spol. s r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Střet osobáku s autobusem, 25 zraněných, jedno úmrtí. To je výsledek taktického cvičení IZS Horizont 2022 | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.