Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bez peněz ze Sberbank budou nemocnice Vysočiny dotace dopředu financovat úvěrem

Vysočina nebude předfinancovávat velké projekty svých nemocnic, které získaly stoprocentní dotaci z programu React-EU na modernizací vybavení za více než 700 milionů korun. Nemocnice mají využít komerční úvěry. Podle náměstkyně hejtmana Hany Hajnové (Piráti) je důvodem to, že kraji zůstaly peníze v bance Sberbank CZ, ke kterým se po ukončení její činnosti kraj nedostane.

„Tak, jak bylo dříve domluveno, tak jsme počítali s tím, že bychom jim na realizaci těchto projektů poskytli zápůjčku. Nicméně, protože jsme se teď ocitli v situaci, v jaké jsme se ocitli, tak probíhá dohoda s nemocnicemi, že si finance zajistí jinak než krajskou zápůjčkou. Sáhli jsme k tomu zejména z toho důvodu, že se bavíme o dotacích, které budou nemocnicím vyplaceny ve 100 procentech," řekla Hana Hajnová.

Nejvíc peněz bude potřebovat Nemocnice Jihlava, která bude pořizovat vybavení za půl miliardy korun. Podle její mluvčí Moniky Zachrlové budou věci hrazeny postupně, další vždy poté, co nemocnice získá část vyplacené dotace. Komerční úvěr by měl být využitý minimálně. S komerčním úvěrem počítá také Nemocnice Havlíčkův Brod, která bude ještě pořizovat věci za více než 118 milionů korun, uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo. Podle informací kraje již nemocnice dřív dostala zápůjčku na pořízení přístrojů za více než 31 milionů korun.

U Sberbank měly své peníze i některé příspěvkové organizace Kraje Vysočina. Třeba školy nebo silničáři

Kromě Kraje Vysočina, který má na účtech banky Sberbank přes dvě miliardy korun, používaly tuto banku také některé příspěvkové organizací kraje. V bance měly na devíti účtech několik stovek milionů korun, řekli náměstek hejtmana Miroslav Houška...

Nemocnice Pelhřimov má podle ředitele Michala Kozára dlouhodobě smlouvou zajištěný úvěr, ze kterého může v případě výpadku prostředků peníze získat. „Teď ještě počítáme naše vlastní zdroje, počítáme, jaké jsou možnosti, jestli by nám k tomu stávající úvěrové možnosti stačily," řekl Michal Kozár. Nemocnice podle něho bude zjišťovat i to, zda by mohla přesunout jiné plánované investice, aby měla vždy na financování dopředu. Nákupy z podpořeného projektu mají skončit v roce 2023. „Chceme začít s tím, na co máme, a věříme, že se kraj k penězům dostane, a pak to budeme moct nějak doladit. Je to pro nás nečekaná situace, ale pokusíme se s tím nějak poprat," řekl Kozár. Pelhřimovská nemocnice chce z dotace modernizovat vybavení asi za 150 milionů korun.

Kraj Vysočina, zřizovatel nemocnic, který ročně hospodaří asi s 16 miliardami korun, má na účtech u Sberbank CZ přes dvě miliardy korun. Po problémech, do kterých se banka s vazbami na Rusko dostala poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu, se k nim již nedostal. Část peněz z účtu před tím stačil převést jinam.

Česká národní banka před týdnem zahájila proces odnětí bankovní licence Sberbank CZ, ve které měly vedle jednotlivců účty i města a kraje. Většina z nich nedosáhne na peníze z garančního fondu kvůli vyšším daňovým příjmům, než jaký je limit pro nárok na zajištění vkladů. Ministerstvo financí ve čtvrtek uvedlo, že nebude automaticky pomáhat všem, kteří mají v této bance peníze.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky správa, nemocnice, banky, Vysočina, peníze, Kraj Vysočina, úvěr, Sberbank, Sberbank CZ, Hana Hajnová, Česká pirátská strana, Rusko, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez peněz ze Sberbank budou nemocnice Vysočiny dotace dopředu financovat úvěrem | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.