Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Letuščí nemocí trpí stále více žen a dětí. Způsobovat ji může třeba zubní pasta s fluorem

Periorální dermatitida neboli letuščí nemoc - to je kožní onemocnění, se kterým přichází čím dál víc pacientů na kožní oddělení jihlavské nemocnice. Jsou to vlastně pupínky kolem úst, zarůžovění kůže, šupinky, které pálí a svědí.

Svůj název - letuščí nemoc - má toto onemocnění proto, že před více než padesáti lety jí poprvé trpěly právě letušky. „Byly jedny z mála, které si mohly sehnat kortikoidní masti s obsahem fluoru, které dříve v České republice nebyly k dostání. Mazaly si je na veškeré pupínky na obličeji, až u nich vznikla právě zmíněná dermatitida. Dnes přicházejí s tímto onemocněním do ordinace desítky žen měsíčně a stále častěji také děti,“ upřesňuje Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

„Příčin je opravdu hodně: vrozená dispozice, zevní prostředí a nejrůznější provokující faktory. Pacienty nemoc velmi obtěžuje. Jedná se o zarůžovění, pupínky a šupinky v oblasti kolem úst, méně po stranách křídel nosních a ojediněle také kolem očí, pokožka pálí a svědí,“ popisuje lékařka Zuzana Nevoralová. „Zjistilo se, že stav zhoršují například zubní pasty obsahující fluor a také obyčejná voda,“ říká kožní lékařka.

To ale zdaleka nejsou všechny příčiny, proč může tato nepříjemná nemoc u lidí propuknout. Nemoc může vyvolat třeba i používání hydratačních nebo naopak příliš mastných krémů, přípravků s obsahem kortikoidů (krémů, mastí, inhalátorů), parfémovaných kapesníčků. Stav může zhoršovat těhotenství či užívání hormonální antikoncepce, UV záření, horko a vítr, dále třeba i tření o vousy partnera.

A jak se vůbec letuščí nemoc léčí? Je to snadné, stačí přestat používat to, co kožní onemocnění způsobuje. „Nulová léčba znamená nepoužívat vůbec nic. Tedy například nečistit si zuby pastou s fluorem, omývat si obličej převařenou vodou, protože ta nepřevařená obsahuje fluor a nemazat obličej krémy,“ jmenuje Nevoralová.

V případě těžší formy této nemoci by měli lidé vyhledat odbornou pomoc. Lékař pak určí tu nejvhodnější léčbu. Ta většinou trvá tak dlouho, jak dlouho trvaly příznaky do začátku ošetřování, tedy až i několik měsíců. Následná preventivní opatření by měli pacienti dodržovat i několik let.

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky nemoc, fluor, Lékárenský komplex Jihlava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letuščí nemocí trpí stále více žen a dětí. Způsobovat ji může třeba zubní pasta s fluorem | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.