Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Záchranáři se o horkém víkendu nezastavili. Mimo kolapsy řešili úraz po skoku do vody nebo pád do ohně

Více než 400 výjezdů mají na svém kontě záchranáři z Vysočiny za uplynulý víkend. Ve většině případů šlo o výjezdy kvůli tropickým teplotám, které se pohybovaly nad 30 stupni Celsia. Zdravotníci v celém kraji museli řešit nejen kolapsy a srdeční příhody z horka, ale také řadu vážných úrazů v souvislosti s koupáním nebo jízdou na kole.

Nedělní koupání dvou mužů na Jihlavsku skončilo tragicky. Jeden z nich se asi utopil

K neštěstí došlo v neděli 20. června u rybníka u obce Bílý Kámen na Jihlavsku. ve večerních hodinách se zde zřejmě utopil dvaačtyřicetiletý muž.  Jeho tělo vytáhli z vody policejní potápěči dnes asi o půl jedné v noci. Pro potvrzení příčiny úmrtí...

„Od pátku do neděle zasahovali krajští záchranáři u dvou desítek případů kolapsových stavů. Nejvíce pacientů postižených kolapsy bylo ve starším či seniorském věku, nicméně ani mladší ročníky nebyly výjimkou. Mnohem vyšší byl také výskyt dalších obtíží, které mají souvislost s vedry. Několik desítek výjezdů tvořily dušnosti, bolesti na hrudi, vysoký krevní tlak či cévní mozkové příhody,“ jmenuje Petr Janáček, mluvčí krajských záchranářů.

Při vysokých teplotách nezapomínejte na dostatečný pitný režim, nepobývejte dlouho na přímém slunci a vyvarujte se zvýšené fyzické zátěže, pokud je to možné. Velký pozor dávejte při pobytu u vody – nepřeceňujte své síly a plavecké schopnosti a nikdy neskákejte do neznámých míst. Pokud se vydáte na projížďku na kole, zvažte použití helmy. Tento drobný diskomfort může v případě nehody výrazně zvýšit šance na přežití a snížit riziko vážného úrazu hlavy.

Během uplynulého víkendu bylo ošetřeno také velké množství pacientů, kteří se zranili v souvislosti s letními volnočasovými aktivitami, například při koupání nebo při jízdě na kole. V sobotu bylo takových výjezdů kolem třiceti. Mnohdy šlo o velmi vážná zranění, která si vyžádala nejen výjezd pozemních posádek, ale také vzlet vrtulníku letecké záchranné služby.

Vážné popáleniny u nezletilého pacienta

„Těžká zranění následkem skoku do vody si v sobotu odpoledne způsobil mladý muž na Třebíčsku. Po ošetření byl letecky transportován do českobudějovického traumacentra. K další nešťastné události spěchali letečtí záchranáři z Brna a lékařská posádka z Havlíčkova Brodu v sobotu po půl osmé večer. Po pádu do ohně utrpěl nezletilý pacient vážné popáleniny a bylo nutné ho transportovat na popáleninovou kliniku v Brně. Podobný případ se téměř ve stejnou dobu odehrál i na Jihlavsku,“ připomíná mluvčí Janáček další výjezdy.

Úrazy se nevyhýbaly ani cyklistům. Informaci o nehodě cyklistky na Pelhřimovsku přijalo zdravotnické operační středisko na tísňové lince 155 v neděli odpoledne krátce před šestnáctou hodinou. Po pádu z kola utrpěla mladá žena těžká zranění horní poloviny těla, se kterými byla vrtulníkem transportována na specializované pracoviště.

„Řešili jsme i několik úrazů v souvislosti s požitím alkoholu, jehož konzumaci je nutné ve vysokých teplotách omezit,“ radí Janáček.

Ohodnoť článek

Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky výjezd, záchranář, pomoc, zdraví, tropy, horko, léto, zranění, Vysočina, pacient, Kraj Vysočina, úraz, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři se o horkém víkendu nezastavili. Mimo kolapsy řešili úraz po skoku do vody nebo pád do ohně | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.