Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pozor, venku je už teď hodně infikovaných klíšťat. Na Vysočině narostl počet lidí s encefalitidou

Obyvatelé Vysočiny by měli být ostražití. V našem kraji se totiž meziročně výrazně zvýšil počet případů klíšťové encefalitidy, kterou v roce 2020 onemocnělo 118 lidí. V roce 2019 jich bylo 76. S nemocí loni zemřel jeden člověk, stejně jako v roce 2019, řekla Hana Pavlasová, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

„Letos jsme zatím klíšťovou encefalitidu nehlásili, ale dá se to brzy čekat. První případy se obvykle objevují v dubnu nebo květnu," řekla Hana Pavlasová. Letos v březnu ale bylo několik hodně teplých dní, klíšťata se proto už stačila probudit.

Nárůst počtu případů může nepřímo souviset i s epidemií koronaviru, kdy se kvůli omezení jiných aktivit lidé více pohybují v přírodě mimo města i v parcích.

Vysočina má asi 1/4 očkovaných 

Nejúčinnějších ochranou proti nemoci je očkování. Na Vysočině ho má podle dřívějších informací hygieniků asi čtvrtina populace.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku je obtížná, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty.

„Nechat se očkovat je možné po celý rok. Vždycky je lepší směřovat to na zimní měsíce, protože lidé mají čas vytvořit si dostatek protilátek. Když se očkují v tuto dobu, tak kdyby náhodou akvírovali (získali) klíště, mohou akvírovat i nemoc, protože ještě nebyl dostatek času na vytvoření protilátek. Ale kontraindikace to není, že by se nemohli očkovat," řekla Pavlasová. Vysočina patří společně s Jihočeským krajem mezi regiony s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy.

„Lidé by klíšťovou encefalitidu neměli zanedbávat, zvlášť ne v době, kdy se nedá dělat nic jiného, než chodit do přírody. Přestože je teď chladno, tak zase není tak chladno, aby klíšťata nemohla vylézt. A tím, že je jich hodně, je jich i hodně infikovaných. Očkování je hodně důležité, ale pořád se to podceňuje. Dokud lidé kolem sebe nevidí bezvládné jedince, nebo někdo, nedej bože, nezemře, tak se lidé neočkují," řekla lékařka Alena Dvořáková.

Účinné protilátky na encefalitidu

Mezinárodní vědecký tým, jehož členy byli i zástupci českobudějovického biologického centra a brněnského Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, nedávno ukončil projekt přípravy účinných protilátek na klíšťovou encefalitidu. Protilátky získali lékaři od lidí, kteří encefalitidu prodělali a měli největší imunitní odezvu. Projekt trval tři roky a připravil podklady k případné výrobě léků, které mohou sloužit jako prevence nebo mírnit průběh nemoci.

Jak správně odstranit přisáté klíště? 

Lidé často neumí klíště správně odstranit. Na facebooku Institutu klinické a experimentální medicíny správný postup popsal Lukáš Bouz z tamní lékárny. „Jelikož sací ústrojí klíštěte je ve tvaru pilky, není vhodné ho kroutit nebo točit, mohlo by dojít k jeho přetržení," uvedl Lukáš Bouz. Lepší je podle něj zakousnuté klíště vyviklat navlhčenou žínkou. Po odstranění klíštěte je vhodné místo znovu vydezinfikovat, aby se zabránilo infekci.

Pozor na to, jak vypadá zarudnutí 

Zarudnutí v místě kousnutí je podle něj běžné, mělo by ale po pár dnech zmizet. Pokud se ale začne výrazně zvětšovat a střed bude bledší než okraje, je třeba sledovat další příznaky jako teplota nebo únava a případně kontaktovat lékaře.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com, zdravinaroda.cz | Zdroj ČTK, Institut klinické a experimentální medicíny

Štítky klíště, nemoc, encefalitida, Vysočina, zdraví, Kraj Vysočina, klíšťová encefalitida, Krajská hygienická stanice, pandemie covidu-19, Alena Dvořáková, Institut klinické a experimentální medicíny, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor, venku je už teď hodně infikovaných klíšťat. Na Vysočině narostl počet lidí s encefalitidou | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.