Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Humpolecku proběhla mezinárodní soutěž mladých zdravotníků, Jihlavané vybojovali stříbro

Mezinárodní tábor Zálesí – Mladé Bříště nedaleko Humpolce hostil 22. ročník Soutěže první pomoci. Vyměnit zkušenosti si přijelo na 160 vyučujících i žáků středních zdravotnických škol nejen z Česka a Slovenska, ale také z Dolního Rakouska a Německa.

Soutěž každoročně organizuje krajská Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Škola obchodu a služeb a Jazyková škola s právem státní zkoušky Jihlava (OA, SZŠ a SOŠS Jihlava) za finanční podpory Kraje Vysočina.

Čtyřčlenné týmy studentů středních zdravotnických škol absolvovaly hned několik modelových situací, které musely v přírodním prostřední v blízkosti tábora okamžitě řešit, to vše pod dohledem rozhodčích složených ze současných i bývalých pracovníků Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina.

Nejlépe si vedli studenti VOŠZ a SŠZ Trutnov, druhé místo získali mladí zdravotníci ze střední zdravotnické školy z Jihlavy. „Cílem už tradiční akce je rozvoj spolupráce v rámci zemí evropské unie v oblasti první pomoci a prevence úrazů, ale také podpora partnerství Kraje Vysočina s regiony Dolní Rakousko a Nitranský kraj,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování Martin Hyský s tím, že velkou přidanou hodnotou soutěže je rozvoj komunikačních schopností v cizím jazyce.

První den soutěže řešili mladí zdravotníci celkem tři modelové situace. „Například první stanoviště bylo velmi náročné. Jednalo se členy ekologické skupiny v chatě, kde se propadla střecha, na místě byl zmatek, někteří lidé byli v bezvědomí, soutěžící řešili tržné rány, ale také hřebík v noze,“ uvedla organizátorka soutěže a zástupkyně ředitele OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Marie Říhová.

Dále museli soutěžící situaci kolem zneužití alkoholu, bezvědomí nebo utonutí, takže soutěžící resuscitovali, museli si poradit s agresivními opilými lidmi, navíc vše s využitím cizího jazyka. Čistou mysl a profesionální přístup museli předvést i v případě amputace prstů a popáleniny, stejně jako druhý den při dopravní havárii, infarktu nebo otravou jídlem

Pokud zkušenosti ze soutěže zachrání byť jen jeden lidský život, má to smysl,“ okomentoval praktickou stránku soutěže radní Martin Hyský. „Profesionální záchranáři studenty chválili a pochvalovali si vzestupnou tendenci soutěžních výkonů a samozřejmě kvalitní přípravu pedagogů zdravotnických škol. Skvělé je, že i samotní soutěžící si účast velmi pochvalovali a byli spokojení,“ uzavřela organizátorka soutěže Marie Říhová.

Vítězná družstva

1. místo: VOŠZ a SZŠ Trutnov

2. místo: OA, SZŠ a SOŠS Jihlava

3. místo: SZŠ a VOŠZ Ostrava

Nejlepší velitel

Lucie Kudelová ze SZŠ a VOŠZ Ostrava

 

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky soutěž, zdravotnický pracovník, Jihlava, Dolní Rakousy, Německo, Česko, Slovensko, Kraj Vysočina, Humpolec, Mladé Bříště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Humpolecku proběhla mezinárodní soutěž mladých zdravotníků, Jihlavané vybojovali stříbro | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.