Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava je jedno z nejzdravějších měst v republice. Populace ale stárne

Podle analýzy dat starých patnáct let se zdravotní stav jihlavských obyvatel zlepšil. Problémem však stále zůstává neustálé stárnutí obyvatel, které je trendem ve všech českých městech.

Statutární město Jihlava pravidelně zadává zpracování Analýzy zdravotního stavu obyvatel správního obvodu obce s rozšířenou působností Jihlava. Analýza byla dosud zpracována v letech 2010, 2014, 2016 a v letošním roce, kdy se analyzují data sesbíraná do konce roku 2019.

„Analýza slouží jako podklad a její existence je současně i podmínkou pro zpracování kapitoly Zdraví Auditu udržitelného rozvoje, který Jihlava v letošním roce zpracovává s cílem obhájit nejvyšší kategorii A. Výsledky analýzy jsou současně důležitým podkladem pro zpracování Zdravotního plánu města, jehož aktualizace v letošním roce také probíhá,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová, která je zároveň političkou Projektu Zdravé město Jihlava.

Zmíněná analýza sleduje patnáctileté období na Jihlavsku, během kterého vzrostl počet obyvatel o 4 073 osob. V samotné Jihlavě přibylo 1 351 osob, což je podle shrnutí analýzy přirozený přírůstek obyvatel srovnatelný s ostatními českými městy.

Dále v Jihlavě, podobně jako ve většině ostatních měst republiky, vzrůstá počet seniorů nad 65 let věku. Dochází v ní také k mírnému nárůstu počtu obyvatel a pozitivním jevem je také zvyšování počtu narozených dětí. Standardizovaná hospitalizace je v nemocnicích na Jihlavsku trvale vyšší, snižuje se však rychleji než celorepublikový průměr.

Na Jihlavsku lze za celé patnáctileté období sledovat také pomalu se zvyšující trend počtu sňatků. Bohužel s tím rostou i počty rozvodů – nejvíce jich bylo v roce 2018, kdy se konalo 516 sňatků a 288 rozvodů. Do roku 2015 na Jihlavsku mírně vzrůstal i počet narozených dětí, v roce 2016 se však tento trend zastavil a každým rokem jejich počet ubýval. Polovina dětí se nyní navíc narodí mimo manželství.

Příznivý je také vývoj celkové úmrtnosti na Jihlavsku, který má v průběhu posledních 15 let klesající tendenci. Zároveň je již dlouhodobě vyšší úmrtnost u mužů než u žen, a to v poměru 70 ku 30 procentům. Klesající tendenci mají i předčasná úmrtí, mezi která jsou zahrnuty osoby, jež zemřely před dožitím seniorského věku, tedy 65 let. Nejčastější příčinou smrti zůstávají nemoci srdce a cév (41 procent) a nádory (27 procent).

Ve vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel Jihlavska se lze dále dočíst o potratovosti, vrozených vadách, zhoubných nádorech i nemocnosti, a to včetně infekcí a virů, mezi nimiž ale ještě není evidována nemoc Covid-19, která se na území České republiky objevila až v roce 2020. Zároveň zde vyčíst i srovnání České republiky s ostatními státy Evropské Unie. Analýzu najde na stránkách města Jihlavy zde.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, zdraví, demografie, analýza, okres Jihlava, trend, Karolína Koubová, Česko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava je jedno z nejzdravějších měst v republice. Populace ale stárne | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.