Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tříletá Ellinka z Jihlavy při porodu vážila necelých 400 gramů. Musí být celodenně napojená na kyslíku

Dominika a Richard z Jihlavy před třemi lety přivedli na svět dceru Ellinku. Holčička se však narodila o 15 týdnů dříve, než je běžné. Bohužel se jí nevyhnuly nepříjemné zdravotní komplikace.

„Ellinka se narodila předčasně z důvodu mého vážného zdravotního stavu. Vážila 380 gramů a měřila 24 centimetrů. Domů z nemocnice jsme si ji přivezli až za 388 dní.  Naše dcera má chronické postižení plic, tracheostomii, aby mohla dýchat, sondu PEG na podávání stravy skrze břišní stěnu přímo do žaludku, a je celodenně napojená na kyslíku,“ vypráví její maminka Dominika.

Ellince mimo jiné pomáhají pravidelné rehabilitace a také hipoterapie. „Ellinka je stálý ležák, ale díky rehabilitacím drží lépe hlavičku. Věříme, že cvičení přinese v budoucnu další pokroky. Bohužel jsme tuto péči museli vlivem koronaviru dočasně přerušit. Rehabilitace máme první plánované na začátek června, na hipoterapii jsme začali chodit již od poloviny května,“ doplňuje maminka Dominika. S příchodem koronaviru rodině byly také zrušené pravidelné prohlídky u lékařů. „Vše budeme muset nyní postupně dohnat,“ doplňuje Ellinčina maminka.

Finančně rodině již od konce roku 2018 pomáhá Nadace Dobrý anděl. Rodina malé tříleté Ellinky z příspěvků hradí zdravotní materiál, dezinfekční přípravky, speciální stravu, ale i chod domácnosti. „Například v posledních dvou měsících, kdy přestal chodit partner, povoláním dělník, do práce, aby neohrozil zdraví naší dcery. I běžná viróza je nebezpečná, natož koronavir, který postihuje dýchací cesty. Našim jediným příjmem se stal příspěvek na péči a pomoc Dobrých andělů,“ popisuje rodinnou situaci Dominika, která s partnerem Richardem doufá, že v nejbližší době bude zase lépe.

Koronavirová epidemie změnila život mnoha dalším rodinám, ve kterých bojují se závažnými chorobami. „Dalo by se říci, že zatímco onkologicky nemocné děti či rodiče pocítili minimum změn, jelikož ve světě karantény de facto žijí neustále, současná situace naopak značně ovlivnila život pacientům s cystickou fibrózou, dětskou mozkovou obrnou či autistům,“ vysvětluje Šárka Procházková, ředitelka nadace Dobrý anděl. Nejznatelněji se to projevilo v odsunu plánovaných rehabilitací, které jim byly v 53 % odloženy, stejně tak jako 40 % plánovaných terapií, které jsou pro jejich vývoj velmi podstatné.

Situace se těchto rodin dotkla i finančně. Téměř polovina z nich sice výraznou změnu nepocítila, to je však způsobeno jejich běžně skromným životní standardem. Týká se to nejvíce matek samoživitelek, které pečují o nemocné dítě a nemají možnost docházet do zaměstnání. „Náš průzkum však ukázal, že celé třetině příjemcům, kterým Dobří andělé pomáhají, poklesl příjem domácnosti o 43 %. Každá desátá pak přišla v průměru o 70 % příjmů,“ dodává Procházková. To je způsobeno především tím, že každý desátý rodič se rozhodl dočasně přerušit zaměstnání, aby neohrozil zdraví svého vážně nemocného dítěte či partnera.

Některým byl zkrácen úvazek, jiní pak přerušili podnikání. Proto si velmi váží každého dárce, jež se jim snaží pomoci, jak dokládá i jeden z mnoha děkovných vzkazů rodičů: „Děkuji za váš zájem o nemocné. Moc si vážíme, že na nás myslíte.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobrý anděl

Štítky Ellinka, nemoc, Dobrý anděl, Jihlava, zdraví, COVID-19, rodina, Nadace Dobrý anděl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříletá Ellinka z Jihlavy při porodu vážila necelých 400 gramů. Musí být celodenně napojená na kyslíku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.