Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zdravotní pojišťovny nově přispívají víc dárcům krve nebo matkám

Zdravotní pojišťovny letos nově přispívají z fondů prevence víc dárcům krve, nedonošeným dětem nebo maminkám. Někde lze příspěvek čerpat také elektronicky. Pojišťovny, kterých je v Česku sedm, fondy prevence plní z pokut, penále za neplacení pojistného nebo úroků z účtů. Peníze nejdou ze zaplaceného pojistného, které odvádějí firmy, stát a živnostníci.

Největší VZP, u níž je pojištěno 60 procent Čechů, podle náměstkyně ředitele Petry Pevné letos nově zavádí příspěvek i pro už neaktivní dárce krve, kteří darovali v minulosti aspoň desetkrát. Aktivním dárcům přidává 1000 korun na zubní hygienu. Pokračuje také v dvoutisícikorunovém příspěvku na paruky pacientů po chemoterapii.

VZP od letošního roku zvyšuje na maximálně 3000 korun příspěvky pro nastávající matky, stejnou částku mohou dostat i dárci krve a nedonošení novorozenci. Zvýšila také příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě, který patří mezi nejžádanější, nebo na ultrazvukové vyšetření prsu žen mladších 45 let. Starší ženy mají vyšetření hrazené z pojištění.

Pojišťovny pro letošní rok zavádějí i nové příspěvky. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMV) například nově přispívá na výživu nedonošených dětí. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) přidala mezi hrazené pohybové aktivity plavání a sportovní kroužky hradí už dětem od tří let. Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) podle vedoucího oddělení marketingu Jana Matese navýšila příspěvky pro těhotné a po porodu. „Dále jsme do programu Pohyb zařadili až pětisetkorunový příspěvek na sportovní přilbu k prevenci úrazů," uvedl. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda zavedla letos podle asistenta ředitelky Petra Kvapila nový příspěvek 500 korun na sportování ve fitness centrech.

Časově limitované bonusy 

VZP, ČPZP, Škoda a RBP mají příspěvky stanovené jednotlivě pro konkrétní vyšetření či očkování, čerpat je možné všechny, na které pojištěný dosáhne věkem nebo diagnózou. Ostatní pojišťovny sdružují příspěvky podle oblastí, z nichž může klient čerpat do dosažení maximální částky. Umožňují také převádění příspěvků mezi příbuznými, u RBP až devíti.

„O příspěvky z fondu prevence si může zažádat každý klient, který k žádosti o příspěvek doloží originál platebního dokladu, v případě platby přes internet zase doklad o provedení platby, a to nejpozději do dvou měsíců od realizace," popsala podmínky mluvčí ZPMV Hana Kadečková. Podobné podmínky mají i další pojišťovny.

ZPMV i VZP trvají na doručení dokladů, poštou nebo na pobočku. ČPZP podle mluvčí Elenky Mazurové nově stačí poslat ofocené doklady přes funkci elektronická přepážka v aplikaci pojišťovny Zdraví v mobilu.

Pojišťovna RBP (dříve Revírná bratrská pokladna) nabídne nově dočasné příspěvky. „Novinkou budou speciální časově limitované bonusy ve vybraných měsících roku. Průběžně je budeme odhalovat na našich webových stránkách," uvedla ředitelka pojišťovny pro zdravotnictví Eva Misiačková.

Jiným způsobem bonifikuje své pojištěnce Oborová zdravotní pojišťovna. Získávají kredity například za účast na preventivních prohlídkách, body navíc dostanou dárci krve nebo těhotné. Kredity mohou čerpat na sport, očkování a další služby.

Vyšetření hradí pojišťovna přímo lékaři. „U všech ostatních zdravotních pojišťoven je třeba tato vyšetření nejprve na místě lékaři zaplatit a až pak zpětně řešit administrativu se žádostí o příspěvek," řekl mluvčí pojišťovny Jiří Sochor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, pojišťovny, prevence, 2020, dárce krve, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Česko, očkování, Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Oborová zdravotní p

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotní pojišťovny nově přispívají víc dárcům krve nebo matkám | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.