Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vysočina chce víc podpořit stomatologickou péči. Obce by mohly dostat až 300 tisíc korun

Radní Kraje Vysočina dnes doporučili zastupitelům vyhlásit dotační program na podporu stomatologické péče v kraji. Příspěvek až 300 tisíc korun by mohly za určitých podmínek dostat obce na zajištění nové ordinace zubaře. Zároveň dnes rada rozhodla o 50 korun na 550 zvýšit hodinovou sazbu, kterou dostávají zubaři sloužící pohotovost. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

V programu Podpora zajištění stomatologické péče 2020 je 1,5 milionu korun. Žádat o ně budou moci obce nebo jejich svazky na stavbu či rekonstrukci zubařských ordinací, případně vybavení ordinací nových zubařů. Podpora směřuje především do obcí do 10 tisíc obyvatel, které budou moci získat 300 tisíc korun, pokud do ordinace tutéž částku sami investují. Větším městům kraj vyčlenil možnost získat 200 tisíc respektive 100 tisíc korun.

Na fungování zubní pohotovosti přispívá kraj nemocnicím, které mají smlouvy o zajištění pohotovosti s jednotlivými zubaři. Pohotovost slouží ve svých ordinacích. Od 1. ledna příštího roku mohou očekávat 550 korun za hodinu. V roce 2014 byla sazba stanovená na 450 korun za hodinu a zvyšovala se až letos, řekla mluvčí kraje Eva Neuwirthová. Od 1. července byla úhrada 500 korun.

Motivace lékařů ke službám na pohotovosti 

Kraj přispívá ročně na fungování zubní pohotovosti asi milion korun v závislosti na počtu státních svátků. „Není to hlavní zdroj stomatologické ambulance při poskytování lékařské pohotovostní služby," řekl Vladimír Novotný. Hlavním zdrojem jsou poplatky za výkony od zdravotních pojišťoven. Kraj se podle náměstka snaží příspěvkem motivovat lékaře, aby pohotovost sloužili.

Zvýšení hodinové sazby za pohotovost má zohlednit růst platů ve zdravotnictví a růst nákladů ordinací. Je výsledkem jednání s Českou stomatologickou komorou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, stomatologie, zubař, péče, podpora, Kraj Vysočina, zubní lékař, Vladimír Novotný, ČSSD, Česká stomatologická komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce víc podpořit stomatologickou péči. Obce by mohly dostat až 300 tisíc korun | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.