Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlavská MŠ Mozaika je největší v rámci republiky. Aktuálně ji navštěvuje 1343 dětí

Jihlavskou Mateřskou školu Mozaika navštěvuje aktuálně 1343 dětí, loni měla o 13 dětí víc. Podle ministerstva školství je toto jihlavské zařízení největší v rámci celé republiky. Nabízí logopedickou třídu, bezlepkové stravování i péči o děti od jednoho roku. Podle ředitelky Lenky Mončekové nejde jen o formální spojení 17 mateřských škol, ale o propojený a fungující celek, který je výhodný i pro rodiče.

Stačí jim podat jedinou přihlášku a uvést preferované pracoviště. V případě naplněné kapacity je jim nabídnuto další nejbližší. „Vybírají si podle lokality, dostupnosti nebo vzdělávacího programu," řekla ředitelka Lenka Mončeková.

Mozaika zaměstnává 127 pedagogů a zaměstnanců má dohromady 216. nyní 127 pedagogů a celkově zaměstnává 216 lidí. Školky jsou společně zapojené do různých projektů a organizují společně třeba oslavy ke Dni učitelů. Setkávají se i děti z jednotlivých pracovišť, i když ne všechny najednou. „To už bychom si snad museli pronajmout stadion," dodává s úsměvem Mončeková.

Spojení 17 mateřských škol má jednu velkou nevýhodu – velkou administrativu. „Úskalím je i komunikace. Zaměstnanců je hodně a není v mých silách se všemi osobně často hovořit,“ vysvětluje ředitelka MŠ Mozaika. Stěžejní je proto podle ní kvalitní vedení jednotlivých pracovišť.

Kapacita je aktuálně dostačující 

O MŠ Mozaika je mezi rodiči obecně velký zájem, její kapacita je zaplněná. Podle Mončekové je ale dostačující. Odhaduje, že v budoucnu poroste zájem především o umístění menších dětí. Prozatím o ně pečuje pracoviště nazvané Jeslenka. „Myslím si, že bude časem potřeba vytvořit třídy pro nejmenší děti v různých lokalitách Jihlavy," dodává Mončeková.

Mateřské školy v rámci Mozaiky mají k dispozici 11 kuchyní s jídelnami a výdejny jídla. Ve stravování pracuje 34 lidí. Jedno z pracovišť nabízí stravování pro děti, které potřebují bezlepkovou dietu. „Když se stane, že na některém pracovišti dítě takovou dietu potřebuje, dá se přeřadit," říká o stravování v MŠ Mozaika Mončeková.

Výhodou je jedno ekonomické centrum 

Mateřskou školu, kterou zřizuje město Jihlava, tvoří 17 samostatných pracovišť. Sloučená v jedinou organizaci fungují od roku 2003. Významnou výhodou je podle Jaroslavy Mackové ze školského odboru magistrátu ekonomická úspora, škola má jedno ekonomické centrum. Provoz mateřské školy Jihlavu ročně stojí okolo 16 milionů korun.


Dnešní dopoledne patřilo v nové jihlavské školce s názvem Bystrouška, která se nachází na ulici Na Dolech, dětem a jejich rodičům. Zařízení, které má kapacitu pro sto dětí, totiž dnes slavnostně otevřelo brány veřejnosti. Výstavba mateřinky...

 

Kromě Mozaiky zřizuje Jihlava ještě Základní školu a Mateřskou školu Jihlava v ulici Nad Plovárnou a Mateřskou školu a Speciálně pedagogické centrum Jihlava se čtyřmi odloučenými pracovišti. Jedním z nich je i nedávno otevřená MŠ Na Dolech, která má také internátní třídu s možností nocování dětí.

Církevní školka s jedním žákem 

Na opačný konec pomyslného žebříčku velikosti mateřských škol v ČR patří speciální církevní mateřská škola v pražské Michli, kam loni chodilo jedno čtyřleté dítě. Školka funguje při základní škole pro děti mentálně postižené, s kombinovanými vadami a s autismem.

Má kapacitu pro osm dětí a pouze dopolední provoz. Podle zástupkyně ředitele Květy Pekařové většinou do zařízení nastupují děti rok před nástupem do školy. „Letos ve školce nikdo není, protože nejmladší děti u nás jsou teď pětileté a ty chodí všechny do přípravného stupně v základní škole," řekla Květa Pekařová.

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj ČTK

Štítky MŠ Mozaika, školka, vzdělání, mateřská škola, Jihlava, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, základní škola, Den učitelů, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská MŠ Mozaika je největší v rámci republiky. Aktuálně ji navštěvuje 1343 dětí | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.