Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přihlášku na střední školy je možné podat do půlky března. Školy nabízí i přípravné přijímačky

Budoucí středoškoláci, stejně jako jejich rodiče, by si měli ve svém kalendáři zaškrtnout 15. březen. Právě tento den je posledním, do kdy je možné podat písemnou přihlášku na střední školu. „Opět mají žáci k dispozici až dvě přihlášky do 1. kola denní formy vzdělání, které použijí nejčastěji na dvě různé školy a dva různé obory vzdělání,“ vysvětluje radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová s tím, že střední školy v Kraji Vysočina disponují kapacitou pro všechny ročníky až 30 600 studentů.

Stejně jako tomu bylo v minulých letech, i letos některé střední školy na Vysočině nabídnou přípravné přijímací zkoušky pro ty, kteří nechtějí být zaskočeni pilotními přijímacími zkouškami, ke kterým se přihlásily opět všechny krajem zřizované střední školy s maturitními obory.

Ředitelé všech škol mají povinnost informovat o rozhodnutí konání přijímací zkoušky, o jednotlivých kritériích i předpokládaném počtu přijímaných uchazečů pro první kolo, a to do konce ledna. Veškeré tyto informace lze vyčíst na webu jednotlivých škol. „Detailní informace o krajských středních školách jsou k dispozici v publikaci Střední školy Kraje Vysočina, která je dostupná v elektronické verzi na webových stránkách Kraje Vysočina v sekci Školský portál - Přijímací řízení,“ uvedla radní Fialová.

Jednotné přijímací testy, ke kterým se přihlásily všechny střední školy zřizované krajem s maturitními obory v kategoriích „K“ a „M“, ověřují znalosti z českého jazyka a literatury a matematiky.

Nezapomeňte na zápisový lístek 

Na čtyřleté obory se budou testy z dílny Cermatu psát 15. dubna a na šestiletá a osmiletá gymnázia o tři dny později, tedy 18. dubna. Náhradní termín pro ty, kteří se ze závažných důvodů nebudou moci zúčastnit, je naplánován na 13. květen. Ředitelé škol si navíc můžou stanovit další "školní" část přijímacích zkoušek v termínu od 22. do 30. dubna.

Nejdříve 22. dubna je přitom možné zveřejnit seznam přijatých uchazečů, který bude vyvěšený i na webových stránkách škol. Pokud se úspěšný uchazeč rozhodne na střední školu nastoupit, pak musí na příslušnou školu odevzdat do deseti pracovních dnů zápisový lístek.

Informace týkající se přijímacího řízení najdou uchazeči na krajských stránkách www.kr-vysocina.cz – Veřejné služby – Školský portál – Přijímací řízení. Další aktuální informace jsou zájemcům k dispozici na stránkách www.msmt.cz (Vzdělávání – Střední vzdělávání – Přijímání na střední školy a konzervatoře) a www.cermat.cz (Přijímací řízení SŠ 2016, kde jsou ke stažení ilustrační testy z minulého roku).

Nový obor pro sportovce

Střední školy na Vysočině nabízí nové obory. „Letošní největší novinkou je patrně rozšíření učňovské nematuritní oborové nabídky na Střední průmyslové škole stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod o řemeslné obory tesař, montér suchých staveb, zedník, malíř a lakýrník a instalatér,“ informuje Jana Fialová.

Nově je na Gymnáziu Otokara Březiny a Střední odborné škole v Telči od školního roku 2016/17 v rámci studijního oboru Ekonomika a podnikání nabízeno zaměření Management sportu a trenérství. Dosavadní zaměření Cestovní ruch - Veřejná správa zůstává v platnosti. Tento čtyřletý studijní obor SOŠ je nabízen pro absolventy základních škol. Nabídka nového rozšíření zaměření školy je reakcí na výstavbu zimního stadionu a vznik Hokejového talentového centra Telč.

Další obory, jako je modelář, slévač, nástrojář, obráběč kovů, kovář, jemný mechanik, klempíř, malíř a lakýrník, kameník, tesař, zedník, pokrývač, pekař, řezník-uzenář, zemědělec-farmář, strojní mechanik, instalatér, elektrikář, elektrikář-silnoproud, Kraj Vysočina podporuje studijními a motivačními stipendii.

Foto www.educa24.cz

Štítky střední škola, přijímací zkoušky, Kraj Vysočina, Jana Fialová, Otokar Březina, Stanislav Bechyně, Telč, CERMAT, Střední průmyslová škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášku na střední školy je možné podat do půlky března. Školy nabízí i přípravné přijímačky | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.