V minulém týdnu se v pražské Makroakademii uskutečnil v pořadí už čtvrtý Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách. Tentokrát Kraj Vysočina reprezentovali žáci a pracovnice školní jídelny Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava a pomyslně se vypravili až do Mexika.
Účastníci workshopu se naučili jednoduché a chutné menu, které sestavila šéfkuchařka Cynthia Martinez. Nejprve připravili k ochutnávce tradiční tortillovou polévku - Sopa de Tortilla - a poté hlavní chod, tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole - Tacos de Tinga de Pollo con Frijoles Guacamole.
Hlavní pokrm je sice složitější na přípravu, musí se zpracovat základní fazolová směs pro mexické pokrmy, ale budoucí kuchaři a kuchařky tím získali zkušenosti, jak si připravit vlastní chutné guacamole, což je základ mexické kuchyně.
Jako dezert šéfkuchařka Cynthia Martinez vybrala čokoládový tamal (Tamal de Chocolate). Celé denní klání doprovázela živá tradiční mexická hudba a řada přednášek o historii, mexické kultuře, potravinářském průmyslu a přírodních krásách této exotické země.
Zmíněné menu se ve škole na Vysočině připraví v lednu příštího roku a určitě z něj budou žáci nadšeni stejně jako účastníci čtvrtečního workshopu. „Plni dojmů z povedeného dne jak po stránce programové, tak i po stránce gastronomické se škola vrací domů připravit se na projektový den mexické kuchyně nejen ve školních jídelnách. Věříme, že nás v lednu příštího roku navštíví i J. E. Rosaura Leonora Rueda Gutierrez, velvyslankyně Spojených států mexických v Praze,“ uvedla Olga Johanidesová z krajského odboru školství, mládeže a sportu.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.