Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj za posledních osm let rozdal na stipendiích devatenáct milionů korun

Podle informací radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jany Fialové dosáhlo v II. pololetí školního roku 2017/2018 na výplatu motivačního stipendia udělovaného Krajem Vysočina celkem 390 žáků z celkového počtu žádostí o motivační stipendium 1 178 (33,1 %) a vyplacena mezi ně bude celková částka 1 320 500 korun.

Od školního roku 2010/2011 Kraj Vysočina podporuje vybrané obory odborného vzdělávání systémem motivačních stipendií. Od roku 2013 je již podpora vyplácena kontinuálně po celé tři roky studia. Od začátku poskytování podpory do 30. června 2018 bylo na stipendia poskytnuto z rozpočtu kraje celkem 18 825 500 korun.

V nových pravidlech došlo k doplnění dalšího podporovaného oboru „Elektromechanik pro zařízení a přístroje“. Podporovaných oborů motivačních stipendií je tedy nově dle Pravidel Rady Kraje celkem 23. Jde o tyto obory: modelář, slévač, nástrojař, obráběč kovů, kovář, jemný mechanik, klempíř, malíř a lakýrník, kameník, tesař, zedník, pokrývač, pekař, řezník-uzenář, strojní  mechanik, instalatér, elektrikář, elektrikář-silnoproud a od školního roku 2014/2015 obor zemědělec-farmář, od školního roku 2016/2017 montér suchých staveb, autolakýrník a karosář a od školního roku 2017/2018 elektromechanik pro zařízení a přístroje.

Pro všechny žáky platí nová pravidla, kde žadatelé o krajská motivační stipendia pro žáky vybraných oborů středních škol musí prokázat vyšší motivaci ke studiu.  Prospěchové stipendium je nově stanoveno ve výši dva tisíce korun za pololetí školního roku shodně pro obě skupiny oborů (dříve tisíc korun).

Motivační stipendia se přiznávají pouze žákům vybraných technických a dalších oborů, kteří ve výsledném hodnocení nebudou hodnoceni stupněm dostatečný více než dvakrát, a to pouze ze všeobecně vzdělávacích předmětů.

V II. pololetí školního roku 2017/2018 dosáhlo na stipendia 33,1 % žáků z předložených žádostí ze středních škol, z toho na prospěchové stipendium 34,9 %. Nové stanovení prospěchového stipendia se pozitivně odrazilo v počtu žáku, kteří na toto stipendium dosáhli (136 žáků) - je to o 10,3 % více žáků než za stejné období loňského roku. Schválení vyšší částky prospěchového stipendia se tedy kladně promítlo na motivaci žáků o dosažení lepších studijních výsledků.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky stipendium, studium, podpora, obor, školní rok, Kraj Vysočina, Jana Fialová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj za posledních osm let rozdal na stipendiích devatenáct milionů korun | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.