Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Gastroakademie se zapojily také tři jihlavské restaurace. Žákům nabízí cennou praxi

Už je jich šestadvacet. Studují obor kuchař číšník na čtyřech středních odborných školách Kraje Vysočina a byli zařazeni do projektu Gastroakademie. „Vybraní studenti krajských škol absolvují odbornou praxi ve 2. a 3. ročníku v konkrétních regionálních restauracích, kde s nimi pracují osvědčení šéfkuchaři. Důsledně dbáme na to, aby se v reálných podmínkách učili konkrétní techniky, aby nebyli pouze levnou pracovní silou,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.

Loni kraj Gastroakademii podpořil částkou 155 tisíc korun, do konce letošního roku je v plánu podpora ve výši téměř 200 tisíc korun. Výuku doplňuje téměř individuální praxe sedmi vyhledávaných restaurací a další speciální vzdělávací akce.

Restaurace na Vysočině, stejně jako kdekoli jinde, dlouhodobě řeší problém nedostatku kvalitních kuchařů. Už vloni sedm podniků kývlo na nabídku Kraje Vysočina a zapojilo se do projektu Gastroakademie. Každá restaurace nabídla žákům kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se zaměřuje, co ji charakterizuje.

Pasování nových členů Gastroakademie (studen 2. ročníků krajských odborných škol).

„Žáci se tak mohli během praxe seznámit s tématy jako je zpracování zvěřiny a drůbeže, vyzrálého masa a přípravy steaků, přípravy polévek a netradičních příloh nebo tradiční zpracování sladkovodních ryb,“ říká Jana Hadravová, koordinátorka projektu. Kraj Vysočina Gastroakademii podpořil nákupem výbavy pro každého účastníka – k dispozici je typové oblečení a profesionální vybavení. To vše má přispět nejen k podpoře talentovaných žáků, ale i ke zvýšení prestiže oboru vč. vytvoření platformy pro předávání zkušeností.

Prvním loňským pilotním ročníkem Gastroakademie prošel Zdeněk Šíma, dnes student 3. ročníku Hotelové školy Světlá Velké Meziříčí. „Už loni jsem si celou praxi ve všech provozech skvěle užil. Nepamatuju se, že by mě někdo příliš chválil, ale to co jsem se naučil, už nezapomenu. Pomáhal jsem vařit jídlo pro konkrétní hosty, byla to obrovská zodpovědnost, aby chutnalo, aby se kvůli němu lidi vraceli,“ říká Zdeněk.

Ukázka práce studentů Gastroakademie Kraje Vysočina.

Zatím s očekáváním nastupují do Gastroakademie studenti 2. ročníku Adéla Brychtová z  Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava a Daniel Juránek z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí, který se těší na praxi v třebíčském Hotelu Fórum a v jihlavské restauraci Tři knížata. Obě provozovny předchází pověst velice přísných šéfkuchařů a to považuje Daniel za výzvu a dodává: „V tomhle oboru nesmíte slevit, vím to a chci se naučit opravdu všechno, co mi budou ochotni ukázat.“

I Adéla si chce praxi užít a naučit se správně postupovat při přípravě především tradičních jídel. Byla v týmu jihlavské střední školy, která se v rámci slavnostního pasování nových členů gastrotýmu podílela na přípravě výtečného rautu. „Kdybych věděla, že budu mít pro studium i praxi tak skvělé podmínky, nikdy bych se nerozmýšlela, kterou školu na přihlášku napíšu. Vařit mě baví a teď mám šanci koukat pod ruce opravdu skvělým kuchařům,“ těší se na praxi Adéla.

Daniel Juránek a Adéla Brychtová.

 Pro účastníky Gastroakademie Kraje Vysočina jsou celoročně připravovány studijní i tématické bonusy. V nejbližší době je to například absolvování kurzu kulinářského umění, účast na Sympoziu Culinary Praque, na kterém se představí šéfkuchaři ze světových restaurací, oceněných michelinskými hvězdami, nebo účast na veletrhu For Gastro a Hotel.

Postupně se do projektu zapojilo těchto sedm restaurací z celého Kraje Vysočina:

Atrium Jihlava

Tři Knížata Jihlava

Kaskáda Ledeč nad Sázavou

Radniční restaurace Jihlava

Jelínkova Vila Velké Meziříčí

Fórum Třebíč

Hotel Slávie Pelhřimov

Gastroakademie Kraje Vysočina je speciální projekt určený pro žáky a pedagogické pracovníky těchto škol:

Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava

Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč

Hotelová škola Světlá Velké Meziříčí

Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Gastroakademie, studenti, projekt, restaurace, praxe, Kraj Vysočina, kuchař, Jana Fialová, Jihlava, Velké Meziříčí, Střední odborná škola služeb, Hotelová škola Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Gastroakademie se zapojily také tři jihlavské restaurace. Žákům nabízí cennou praxi | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.