Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: VIP toaleta s ovladačem, masážní sprcha, perlátor. Učni z jihlavské stavebky mají novou učebnu

Učni druhého a třetího ročníku jihlavské stavební školy, konkrétně budoucí instalatéři, mohou ode dneška své vybrané řemeslo zdokonalovat v nové, špičkově vybavené učebně. Vyšla skoro na milion korun a škola ji dostala sponzorským darem.

Instalace moderně vybaveného panelu trvala zhruba dva týdny

Učebna se slavnostně otevře dnes ve 14 hodin, redakce Jihlavské Drbny do prostor nahlédla již během dopoledne.

„Obsahuje ty nejmodernější prvky, kterými lze vybavit současnou koupelnu,“ nastínila ředitelka jihlavské stavební školy Markéta Metelková s tím, že učebna je určena studentům učebního oboru instalatér. Těch je aktuálně v prvním ročníku 25, ve druhém a třetím pak shodně 15. A podle Metelkové je vidět, že o obor je čím dál větší zájem. „Předpokládáme, že do budoucna budeme mít ve třídě 30 instalatérů,“ věří Metelková.

Instalace zabrala 14 dní 

Cvičný panel v učebně s pomocí studentů instalovali asi dva týdny. „Jsou to vlastně dva díly. Tady je baterie, sprchový kout, vana, a ve druhé části jsou zařizovací předměty, sanitární keramika, jako je umyvadlo, pisoár a toaleta,“ názorně ukazuje učitel odborného výcviku Luboš Jakubů, s tím, že firma vše dodala demontované a ve spolupráci s žáky se vybavení přímo v učebně instalovalo na své místo.

Učebna vyšla na 950 tisíc korun, škola ji dostala sponzorským darem od společnosti Grohe. 

Jak již zaznělo, nově vybavená učebna bude určena studentům druhého a třetího ročníku. „Žáci první ročníku mají v náplni zámečnické práce, takže oni se moc nedostanou k instalatérským činnostem. Oni jsou většinou v zámečnických dílnách, kde se učí ohýbat trubky a takové ty běžné zámečnické práce,“ dodává Metelková.

Umyvadlo a pisoár na fotobuňku

Na menším panelu se nachází běžné zařizovací předměty, které jsou součástí koupelen v domácnostech nebo ve veřejných prostorech. „Toto umyvadlo funguje na fotobuňku, tento pisoár také a tento záchod je klasický mechanický,“ ukazuje názorně Jakubů a předvádí nám standardní splachování. „Naši kluci na tomto všem budou trénovat montáž, to znamená, že vypustí a sundají keramiku. Naměří si nové připojovací kusy a provedou montáž. A taky se tady seznámí s elektronikou, která ovládá spuštění toho pisoáru. To stejné i u této baterie,“ popisuje Luboš Jakubů.

Na odloučeném pracovišti v Heleníně probíhá praktická výuka, teoretická se odehrává v hlavním sídle v ulici Žižkova. Funguje to tak v režimu 14 dní teorie a 14 dní praxe.

Na toaletu s ovladačem 

Větší panel, který místnosti dominuje, obsahuje vybavení už na vysoké úrovni. I co se týče materiálu, tak je na první pohled vidět značný rozdíl oproti standardnímu vybavení. „Už je to na vyšší designové úrovni. Třeba už u splachování tady vidíme vír, mísa se tak důkladněji umývá. Tady vidíme toaletu s bidetovým prkýnkem s vyjížděcími tryskami. Je tam i odsávání zápachu a důkladně provede intimní hygienu, vše se ovládá dálkovým ovladačem,“ říká Jakubů s tím, že takto vybavená toaleta vyjde zhruba na 60 tisíc korun. Nazývá ji VIP toaletou. Dodává, že už dnes od rána je vše plně funkční a nachystáno na výuku.

Novým prvkem, který má určitě budoucnost, je takzvaný perlátor. Jde o zařízení zhruba za 40 tisíc korun, pitnou vodu z kohoutku promění na vychlazenou perlivou vodu. Intenzitu bublinek lze regulovat. „Klidně se napijte, opravdu bublinková voda,“ usmívá se ředitelka Metelková a ochutná jako první v pořadí.

Ředitelka jihlavské stavební školy Markéta Metelková 

Práce s nejmodernějšími technologiemi je podle Luboše Jakubů určitě náročnější, ve srovnání s běžným vybavením, které najdeme ve většině domácností. „Určitě je tam vyšší i ta pořizovací cena pro zákazníka. A dnešní trh jde dopředu tímto směrem. Zákazník je náročnější a my tu nemůžeme pracovat s klasickou zastaralou instalatéřinou,“ poznamená učitel odborného výcviku.

V maturitních oborech je zhruba čtvrtina dívek. Na škole studuje celkem 562 žáků, z toho dvě třetiny jsou na učebních oborech a jedna třetina na maturitním oboru. Drtivá většina studentů nepochází z Jihlavska, tudíž dojíždí nebo bydlí na internátu.

Dnes otevřená učebna je unikátní, jihlavská stavební škola je díky této učebně nejmodernější v rámci celého kraje. „Jsme krajským centrem v oboru instalatér. Ten se učí na pěti školách na Vysočině. Toto vybavení máme z kraje jenom my. Vysočina má dobrý zvuk,“ pochvaluje si přítomný zástupce ředitelky Pavel Toman.

Během prohlídky učebny dojde i na otázku, zda zájem o řemeslo znovu stoupá. „Těžko říct, zda zájem roste, nebo jen kulminuje demografická křivka. Chci věřit v obě varianty,“ usmívá se ředitelka Metelková.

Instalace moderně vybaveného panelu trvala zhruba dva týdny

Konkrétně na jihlavské stavebce, která má hlavní sídlo v Jihlavě v Žikžově ulici a odloučené pracoviště v Heleníně, je největší zájem o obor instalatér, elektrikář a také truhlář. „Poslední roky jsme neměli problém tyto obory naplnit. Nabízíme žákům i to, že když si dokončí obor instalatér, tak si pak mohou ve zkráceném dvouletém studiu dodělat obor elektrikář. My jim uznáme všeobecně vzdělávací předměty a oni si dodělávají jen ty odborné. A obráceně, někteří elektrikáři si dodělávají obor instalatér,“ dodává Metelková.

Obor instalatér je nejnáročnější, ale i finančně nenákladnější, protože studenti si musí udělat pětitýdenní kurz sváření autogenem a sváření plastu. A ten vyjde na zhruba 16 tisíc korun, třetinou se finančně musí podílet studenti.

Budoucí klempíři, pokrývači, tesaři i zedníci mohou v rámci Vysočiny studovat pouze v Jihlavě. A právě na pobočce v Heleníně je výhledově v plánu pro ně plánovaná venkovní učebna. „Studenti potřebují trénovat na střeše. Takže my jim budeme vyrábět takový cvičný krov,“ nastínila ředitelka školy plány do budoucna.

„Na instalatérku stále čekáme."

Truhlařina nebo zedničina není ryze pánskou výsadou. Na jihlavské stavebce studuje třeba i elektrikářka nebo pokrývačka. „Já osobně propaguju to, aby přišly holky i do ostatních řemesel. Na instalatérku stále čekáme,“ směje se Markéta Metelková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky učebna, obor, studium, student, učeň, stavební, škola, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: VIP toaleta s ovladačem, masážní sprcha, perlátor. Učni z jihlavské stavebky mají novou učebnu | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.