Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rok ve Francii. Tři středoškolačky z Vysočiny popisují studium a také život v hostitelských rodinách

Natálie, Zoja, Anna a Barbora. Čtveřice studentek z gymnázia ve Žďáru nad Sázavou, Humpolci a z jihlavského gymnázia Ad Fontes, která si plní svůj sen. Tyto středoškolačky z Vysočiny celý školní rok studují ve Francii.

Všechny si podaly přihlášky do programu Rok ve Francii, prošly ústním pohovorem, nastoupily na francouzská gymnázia, ubytovaly se na internátu a u svých hostitelských rodin a nyní za sebou mají první trimestr studia. „Díky spolupráci Kraje Vysočina a Francouzského institutu v Praze (IFP) mají jedinečnou možnost absolvovat jednoroční středoškolské studium podle stejného školního rozvrhu jako jejich francouzští spolužáci," sdělila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Barbora, Natálie a Zoja se podělily o zážitky spojené se začátky jejich studia ve Francii.

Barbora – Lycée La Fayette, Brioude

„Pro studování cizího jazyka je francouzský školský systém velice dobrý. Obsahuje hodně psaní a mluvení, které by mi v Česku připadalo zbytečné, ale na procvičení francouzštiny je to ideální. V hodinách se znalostmi nemám problémy. Nedbají tolik na množství informací, ale spíše na porozumění.

S hostitelskou rodinou jsme si okamžitě sedli. O víkendech se k nim těším. Opravdu si připadám, jako bych se vracela domů. Režim internátu a školy je trochu přísnější, všechno tu má daný čas a pro mě to je malinko jako pionýrský tábor. Ale všichni, kdo jsou za nás zodpovědní, jsou velice milí."

Natálie – Lycée polyvalent Pierre et Marie Curie, Neufchâteau

„Na životě ve Francii mě zaujaly čtyři věci. Jako první mě negativně překvapilo, že na internátu měsíc netekla teplá voda a nikdo s tím nebyl schopný nic udělat. Dále, kdykoliv jsem s něčím potřebovala pomoct, posílali mě z jedné budovy do druhé, každý mi říkal úplně něco jiného a nikdo vlastně nic nevěděl. Takový malý francouzský chaos. Pozitivně mě překvapilo, že oproti českým studentům jsou ti francouzští mnohem aktivnější v hodinách a nebojí se účastnit, i když jejich odpovědi nejsou vždy správné. Velmi rádi diskutují.

A jako poslední věc, která mě zaujala, je, že Francouzi se obecně více zajímají o ekologii a snaží se do svého každodenního života zakomponovat různá opatření pro větší udržitelnost naší planety."

Dlouhý školní den 

Zoja – Lycée Simone Weil, Le Puy-en-Velay

„Ve Francii mě nejvíce překvapila délka školního dne. Samozřejmě jsem o tom věděla, než jsem odjela, ale v šest hodin večer, kdy odcházím ze školy, je venku úplná tma a mám pocit, že je noc. Na druhou stranu, co mě velmi pozitivně překvapilo, jsou lidé. Všichni jsou milí a ochotní. Vysvětlují mi, jak věci fungují ve Francii a často se také zajímají o Česko, o kterém téměř nic nevědí. To také souvisí s tím, že ve škole probíráme pouze Francii, ať už v literatuře, historii nebo geografii. Líbí se mi poznávat fungování v rodině a jejich zcela odlišné zvyky a tradice." 

Program Rok ve Francii / Kraj Vysočina – Grand Est je určen pro středoškoláky studijící v Kraji Vysočina ve věku 15 až 17 let. Studijní pobyt je určen pro ty, kteří chtějí rozvinout a zlepšit své dovednosti ve francouzském jazyce, prohloubit své mezikulturní znalosti, poznat způsob života Francouzů a prožít obohacující zkušenost.

Přihlášky pro následující školní rok 2024/2025 je možné podávat do 29. února 2024. Více informací k programu Rok ve Francii / Kraj Vysočina – Grand Est lze najít na webu Kraje Vysočina. 

„Podmínkami jsou základní znalost francouzského jazyka (úroveň DELF A2), ale zejména chuť, zájem, odhodlanost, samostatnost a podpora ze strany rodičů. Studenti se učí podle stejných osnov jako jejich francouzští spolužáci, přes týden bydlí na internátě, o víkendech pak v hostitelské rodině. Náklady na roční studijní pobyt se pohybují kolem 120 tisíc korun. Na pokrytí části nákladů spojených s programem v partnerském regionu Grand Est může kraj poskytnout stipendium ve výši 50 tisíc korun," vyčíslila mluvčí Svatošová s tím, že peníze vyplácí po úspěšném zakončení školního roku.

Studenti jsou do programu každoročně vybíráni na základě výše zmíněného výběrového řízení.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky studium, pobyt, stipendium, vzdělání, Francie, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Bürger

Tak mi připadá, že článek vygenerovala umělá inteligence. Doufám, že paní redaktorka je skutečná, z masa a kostí.

Úterý, 28. listopadu 2023, 13:01Odpovědět

Rok ve Francii. Tři středoškolačky  z Vysočiny popisují studium a také život v hostitelských rodinách | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.