Dnes, 16:30
Při včerejším rozsvícení vánočního stromu na jihlavském náměstí se také poprvé otevřely stánky s občerstvením. Jak zjistila Jihlavská Drbna, ceny se oproti loňsku prakticky nezměnily, někde i klesly.
Nejlevnější svařák za 45 korun je u stánku naproti radnici, jinde jsou ceny vyšší. Dvě deci svařáku se dají koupit jako loni za padesát až pětašedesát korun, tři deci jsou o dvacku dražší. Podobná cena je za punč a cena se nemění ani v nealko variantě. O pár korun více chtějí stánkaři za horkou čokoládu.
Turbomošt se pohybuje kolem stovky, bombardino je o něco levnější. Malá medovina je pak za osmdesát až sto korun, velká za sto dvacet, ta proti loňsku podražila. A taková vánoční whiskey pak vyjde na sto třicet korun. Kdo si chce i v zimně dát pivo, zaplatí padesát korun za půl litru. V případě většiny nápojů je pak potřeba započítat ještě padesátikorunuvou zálohu na vratný kelímek.
Příjemná je cena trdelníků, které vyjdou na osmdesát korun. Za dvě stovky je lákavě vypadající čerstvé ovoce zalité belgickou čokoládou, výběr ale nebyl v první adventní neděli zrovna největší. O padesát korun levnějších je deset lívanečků, rovněž s ovocem a navíc i šlehačkou, nutellou, bílou čokoládou a posypem. Palačinka je za stovku a za sedmdesát korun je pak deset deka pražených mandlí nebo lískáčů v cukru.
Párek v rohlíku stojí čtyřicet korun, bramborák se dá pořídit za stovku, klobása v bagetě vyjde na téměř dvakrát tolik. Spíše na doma si lidé koupí maďarské speciality nebo sýry. Pro představu deset deka škvarků je za devětapadesát korun.
Tradiční langoše se dají v klasické variantě s česnekem, kečupem a sýrem koupit za sto dvacet až sto padesát, s trhaným vepřovým masem ale mohou stát i o stokorunu více. Jiný stánek zase nabízí ostrou variantu, kde je ještě chilli, lákavá je i nabídka na sestavení vlastního langoše. Hranolky s marinovaným pečeným bůčkem, hoisin omáčkou a sezamem pak vyjdou na dvě stě třicet korun.
I všední nabídka tedy stojí za to, o víkendu přitom budou další gastro stánky před drogerií Teta. „V rámci adventního jarmarku si návštěvníci pochutnají například na kapřích dobrotách, pečených kaštanech, langoších, klobásách, jitrnicích či domácích polévkách,“ avizovala již dříve Iva Pakostová z Brány Jihlavy.
Pokud tedy na trhy míří člověk sám a nemá v plánu nic jíst, bohatě mu bude stačit stovka v kapse, svařáky si za to může dát i dva. Čtyřčlenné rodině, která si chce adventní vesničku užít naplno, ale nemusí stačit ani tisícovka. Další výdaje totiž mohou znamenat stánky, kde se prodávají ponožky, rukavice nebo dekorace a platí se také vyhlídkové kolo nebo jízda vánočním vláčkem.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám