Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do škol a školek na Vysočině chodí hygienici. Kontrolují teplotu a také to, jestli se ve třídách správně větrá

Krajští hygienici z Vysočiny se zaměřují na kvalitu ovzduší ve školních třídách. To totiž ve velké míře ovlivňuje jak zdraví žáků, tak i jejich soustředěnost během vyučování.

Konkrétně se během měření zaměřují na koncentraci kysličníku uhličitého, teplotu vzduchu a relativní vlhkost. K tomu zjišťují, jak často se ve třídách větrá. A první závěr je takový, že právě z hlediska pravidelného větrání jsou na tom lépe školy mateřské před základními.

„Ovzduší ve vnitřním  prostředí škol ovlivňuje zdraví dětí i dospělých, kteří ve škole tráví velkou část dne. Proto se této problematice věnujeme i v rámci krajského prioritního úkolu. Sledujeme stavebně-technický stav budov, vybavení, četnost prováděného úklidu, používání čistících a dezinfekčních prostředků. Ve třídách měříme teplotu vzduchu, vlhkost a koncentraci CO Školským pracovníkům vysvětlujeme nutnost pravidelného a intenzivního větrání tříd. Doposud jsme za letošek zkontrolovali 45 mateřských a základních škol,“ uvádí Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice kraje Vysočina (KHSV). „Zjistili jsme, že ve třídách mateřských škol se častěji větrá než v základních školách. Svědčí o tom nižší naměřené koncentrace CO2 doplňuje Hodačová.

Méně se topí 

Je to pár dní, co naplno začala topná sezona. V letošním roce byla z ekonomických důvodů školská zařízení nucena přistoupit k úsporám, zejména ve výdajích za teplo. „V této souvislosti došlo ke změně právních předpisů ohledně minimálních vnitřních teplot. Ovšem ke snižování teploty ve vnitřním prostředí staveb je třeba přistupovat uvážlivě s ohledem na zdraví,“ upozorňuje mluvčí KHSV Jana Böhmová.

Průběžné vyhodnocení průzkumu v mateřských, základních a středních škol a VOŠ na Vysočině najdete ZDE

Významným snížením teploty vzduchu v místnosti, zateplením budov a zejména nedostatečným větráním může docházet ke zvýšené kondenzaci vzdušné vlhkosti, a tím i ke vzniku plísní na stěnách uvnitř škol. Plísně nemusí být dobře viditelné na stěnách, ale bývají i skryté uvnitř souvrství stěn. „Ze zdravotního hlediska je důležité udržovat v místnosti takovou teplotu, aby ani na nejchladnějších površích nedocházelo k časté nebo trvalé kondenzaci vlhkosti. Optimálně by se měla relativní vlhkost vzduchu pohybovat v rozpětí 45–55 % a teplota vzduchu kolem 20–22°C," vysvětluje Hodačová.

Větrání je velmi důležité 

Jak již zaznělo, vzhledem k tomu, že se ve školských zařízeních pohybuje větší množství lidí, tak je důležité zde dbát o pravidelné větrání. „Při dlouhodobém pobytu v učebnách s neodpovídajícím přívodem čerstvého vzduchu jsou děti i učitelé vystaveni zvyšující se koncentraci CO, prachu a škodlivých chemických látek. U žáků nastupuje vlivem vysoké koncentrace CO malátnost, nesoustředěnost, únava. Výkon ovlivňuje úroveň nad 1000 ppm CO2dodává mluvčí KHSV. 

Větrání má velký význam i z hlediska prevence šíření respiračních onemocnění. Častá výměna vzduchu je důležitá k omezení koncentrace virů šířících se kapénkami, jako viru chřipky, covid-19 nebo RS virů.

Ohodnoť článek

Foto steveriot1/pixabay

Štítky třída, škola, školka, vzdělání, klima, ovzduší, soustředěnost, kontrola, průzkum, větrání, hygienici, KHSV, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol a školek na Vysočině chodí hygienici. Kontrolují teplotu a také to, jestli se ve třídách správně větrá | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.