Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Deváťáci podali přihlášky na střední školy, na Vysočině jich je přes pět tisíc. Z jakých nových oborů vybírali?

Minulý týden, konkrétně 1. března, uplynula lhůta, do kdy bylo možné podávat přihlášky na střední školy. Na Vysočině ji v letošním školním roce podalo 5182 deváťáků. Ti podali celkem 11 290 přihlášek k dennímu studiu středního vzdělávání.

Každý uchazeč si může podat dvě přihlášky, nicméně někteří využili už v listopadu možnost podat přihlášku na obor s talentovou zkouškou, a hlásí se tak celkem až na čtyři obory.

Pro první kolo přijímacího řízení je možné podat až 2 přihlášky na obory vzdělání bez talentové zkoušky a až 2 přihlášky na obory vzdělání s talentovou zkouškou. V dalších kolech přijímacího řízení není počet přihlášek, které může uchazeč podat, omezen. Pokud se uchazeč hlásí do dvou oborů vzdělání na jedné škole, musí přesto podat dva tiskopisy přihlášky. 

Přihlášku podává uchazeč, v případě nezletilého uchazeče jeho zákonný zástupce. Přihlášku je možné donést na podatelnu střední školy osobně nebo ji zaslat poštou. Přihlášku lze podat elektronicky pouze za podmínky elektronické konverze na kontaktním místě veřejné správy - Czech POINT. 

Termín přihlášek: obory vzdělání s talentovou zkouškou - do 30. listopadu 2022
obory vzdělání bez talentové zkoušky - do 1. března 20232

Zdroj: prijimacky.cermat.cz 

Podle očekávání se oproti loňskému roku zvýšil počet deváťáků v Kraji Vysočina o 386. „Kraj včas zareagoval zvýšením kapacity u oborů, kde se předpokládal větší zájem, například čtyřleté všeobecné gymnázium nebo gymnázium se sportovní přípravou na Gymnáziu Jihlava nebo obor Elektrotechnika – energetika na Střední průmyslové škole Třebíč. Rovněž kraj zapsal do rejstříku škol a školských zařízení obory zcela nové, například obor Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole Žďár nad Sázavou, dále obor Zemědělské práce na Vyšší odborné škole a Střední odborné škole zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem, obor Mechanizace a služby a obor Dopravní prostředky na Hotelové škole Světlá a Střední odborné škole řemesel Velké Meziříčí a obor Předškolní a mimoškolní pedagogika na Gymnáziu Otokara Březiny a Střední odborné škole Telč," jmenuje Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina.

Kraj rovněž podpořil zápis oboru Ekologie a životní prostředí na nové soukromé střední škole Meruzalka – Montessori mateřská škola, základní škola a střední škola v Polné. 

Tím však výčet nových oborů nekončí.  I do budoucna se kraj připravuje na silné ročníky vstupující do středního vzdělávání a plánuje otevření nového, hodně vyhledávaného oboru Reprodukční grafik na Gymnáziu, Střední odborné škole a Vyšší odborné škole Ledeč nad Sázavou. „Zároveň už jen několik nezbytných formalit chybí k zápisu do rejstříku škol a školských zařízení u oboru Bezpečnostně právní studia na Obchodní akademii Dr. Albína Bráfa, Hotelové škole a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky Třebíč," doplnila Svatošová. 

O co je největší zájem? 

Co se týče oborů s maturitou, tak studenti mají dlouhodobě zájem o maturitní obory informační technologie, předškolní a mimoškolní pedagogika, bezpečnostně správní činnosti nebo již zmíněné gymnázium a elektrotechnika – energetika. U učebních oborů pak u uchazečů vedou obory reprodukční grafik, mechanik opravář motorových vozidel a i další „auto – moto“ obory. „Dlouhodobě vysoký zájem a převis uchazečů, který však nepříliš souvisí s demografickým vývojem, je o umělecké obory s talentovou zkouškou, např. Užitá malba nebo Scénická a výstavní tvorba," dodává Svatošová k uměleckým oborům, k nimž je třeba složit talentovou zkoušku. 

„Zcela rozumím narůstajícím obavám žáků 9. tříd a jejich rodičů v souvislosti se zvyšujícími se počty uchazečů o vzdělávání na středních školách, ale jsem přesvědčen, že všichni žáci najdou vhodný obor pro středoškolské studium. Od letošního září je pro žáky 1. ročníků středních škol na Vysočině připraveno bezmála 6 500 volných míst, a není tak důvod k obavám,“ ujistil budoucí středoškoláky radní Kraje Vysočina pro oblast školství a informačních technologií Jan Břížďala.  

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina, Cermat

Štítky studium, střední, škola, vzdělání, obor, přihláška, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deváťáci podali přihlášky na střední školy, na Vysočině jich je přes pět tisíc. Z jakých nových oborů vybírali? | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.