Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj poskytne jihlavské vysoké škole 27 milionů. Využijí se na zaplacení kvalitnějších vyučujících a vybavení

Kraj Vysočina chce podpořit Vysokou školu polytechnickou Jihlava (VŠPJ) více než 27 miliony korun. Peníze by měla škola v následujících pěti letech využít hlavně na zaplacení kvalitnějšího technického vybavení a vyučujících. O záměru, který má jediné veřejné vysoké škole sídlící na Vysočině pomoci zkvalitnit výuku, ještě musí rozhodnout krajští zastupitelé.

Peníze na vybavení a vyučující mají také pomoci umožnit akreditovat nové navazující magisterské obory a současné obory akreditovat podle nových pravidel Národního akreditačního úřadu. Podle Hajnové projekt navazuje na předchozí spolupráci schválenou v roce 2017, odkdy kraj finančně přispěl například na zřízení virtuální továrny simulující digitalizaci výrobního procesu nebo na vybavení certifikovaných laboratoří.

Peníze, které by měla škola dostávat v příštích letech, by měly většinou směřovat na mzdy kvalifikovaných pracovníků. Jsou nezbytní jako garanti nových oborů. "Pro akreditaci jakéhokoli oboru, ať už bakalářského, nebo inženýrského, je to naprosto klíčový parametr. Protože pro akreditaci potřebujete odborné zázemí, které zajistí docenti, příslušně habilitovaní výzkumní pracovníci, a ty jen tak získat nemůžete," řekla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). Jihlavská vysoká škola postgraduální vzdělávání nenabízí.

VŠPJ vznikla v roce 2004 jako první veřejná vysoká škola neuniverzitního typu v Česku. Studentům nabízí bakalářské programy a navazující magisterské studium v prezenční i kombinované formě. Ke konci loňského roku měla 2160 studentů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VŠPJ

Štítky ČR, správa, školy, Vysočina, VŠPJ, Kraj Vysočina, vysoká škola, Vysoká škola polytechnická Jihlava, peníze, Hana Hajnová, Česká pirátská strana, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj poskytne jihlavské vysoké škole 27 milionů. Využijí se na zaplacení kvalitnějších vyučujících a vybavení | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.