Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kvůli pedagogovi nakaženému covidem se uzavřela celá základní škola v Jihlavě. Pro klasifikaci máme dostatek podkladů, říká ředitelka

Již druhý týden ve školách nejen na Vysočině opět probíhá plná prezenční výuka všech žáků. Tu však v jedné ze škol v Jihlavě, konkrétně jde o Křesťanskou základní školu, přerušila nákaza covidem u jednoho z pedagogů. Žáci se tak od 3. do předběžně 14. června ocitli doma na distanční výuce.

Uvedená základní škola byla uzavřena na doporučení Krajské hygienické stanice v Jihlavě (KHS).

„Nakažený pedagog učí na prvním i druhém stupni. Rozhodnutí KHS v Jihlavě jsme museli přijmout, aby nedošlo k ohrožení ostatních kolegů, na což jsme byli upozorněni. Bohužel mohlo dojít k přenosu nemoci na ostatní pedagogy, přestože jsou dodržována všechna protiepidemická opatření. Pedagogové, kteří byli v bližším kontaktu s nakaženým, jsou nyní testováni PCR testy. Bez jejich osobní přítomnosti ve škole nelze zajistit prezenční výuku,“ vysvětlila na dotaz redakce Drbny ředitelka školy Šárka Glösslová s tím, že vedení školy postupovalo ve všech bodech dle doporučení KHS Jihlava, včetně PCR testů u žáků a vyučujících.

Křesťanská základní škola, která sídlí v Jihlavě na Náměstí Svobody, vzdělává v současné době 252 žáků a zaměstnává 60 pedagogických a provozních zaměstnanců.

K nastalé situaci se vyjádřila také KHS. „Někteří zaměstnanci byli dáni do karantény, děti nikoliv, ty mají pouze sledovat svůj zdravotní stav, protože tam byla všechna opatření dodržována. Vyhodnotili jsme situaci, a učitelé, kterých se to týká, měli jít do karantény. To by ale škola personálně nezvládla. Proto se nakonec škola po dohodě se zřizovatelem celá uzavřela a žáci přešli na distanční výuku,“ sdělila redakci Drbny Radka Štěpánková, vedoucí protiepidemického oddělení KHS v Jihlavě.

Rozhodnutí nerozumím, říká jedna z maminek 

Řada rodičů se tak opět ocitla v nepříjemné situaci, kdy museli nastoupit na home office, případně požádat o ošetřování člena rodiny. Na redakci Drbny se obrátila jedna nespokojená maminka, která si nepřála být jmenována. „Předpokládala jsem, že v dnešní době, kdy je možnost testování PCR testy skupin tzn. celých tříd, se přistoupilo rovnou ke krajnímu řešení - zavření celé školy. Prvního i druhého stupně. Ještě dokážu pochopit druhý stupeň, ale ten první, který je velmi náročný zejména pro prvňáčky a druháčky, tomu vážně nerozumím. Navíc, když všichni víme, že učitelé se měli možnost přednostně očkovat, aby se předešlo právě takovým nešťastným situacím. Sklouzlo se k online výuce, která má poloviční až třetinovy počet hodin, co by normálně žáci strávili ve škole. Jako rodiče chodíme řádně do zaměstnání. Děti většinu času tráví samy. Je to dost psychicky vyčerpávající pro děti i nás, rodiče,“ postěžovala si maminka, které se nastalá situace v jihlavské základní škole bezprostředně dotkla.

Ředitelka Glösslová: Nejsme v situaci, že známkujeme až v červnu

Do konce školního roku zbývá už necelý měsíc. Žáci tak na případné vylepšení klasifikace mají docela málo času. Podle ředitelky Glösslové by v tomto případě uzavření celé školy neměl být problém. „Je nám líto, že po návratu do školy jsme se dostali do situace, kterou nikdo nečekal. Komplikace je to především pro rodiče, což nás mrzí, ale žáci pokračují v distanční výuce. Naši žáci byli klasifikováni v průběhu celého školního roku, máme pro klasifikaci dostatek podkladů. Nejsme v situaci, že známkujeme až v červnu,“ vyjádřila se ředitelka Glösslová ke klasifikaci.

Podle ní jsou ve škole dobré vztahy, proto se žáci ani rodiče nemusí obávat zhoršení známek kvůli dočasnému uzavření školy.

Tablet nebo počítač si půjčilo minimum žáků 

Distanční výuka na Křesťanské základní škole od 3. června probíhá pomocí MS Teams, to samozřejmě vyžaduje vybavení domácností chytrým mobilem, tabletem nebo počítačem. Řada škol toto vybavení může žákům zapůjčit, výjimkou není ani zmíněná Křesťanská základní škola. „Vzhledem k tomu, že máme téměř 80 notebooků a tabletů, mimo pevné počítače, tak nemáme problém s vypůjčením techniky pro domácí distanční výuku. Naší nabídky využilo minimum žáků, což byli cizinci nebo děti z vícečetných rodin,“ dodává závěrem ředitelka Glösslová.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky covid, koronavirus, karanténa, Jihlava, škola, základní, uzavření, nákaza, hygiena, základní škola, Krajská hygienická stanice, Kraj Vysočina, počítač, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli pedagogovi nakaženému covidem se uzavřela celá základní škola v Jihlavě. Pro klasifikaci máme dostatek podkladů, říká ředitelka | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.