Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Koronavirus studenty třebíčské seniorské akademie neodrazuje. Většina výuky proběhne v rouškách

Akademie umění a kultury pro seniory, kterou od roku 2018 provozuje Základní umělecká škola Třebíč, nebude pro nadcházející akademický rok přijímat nové studenty. Má naplněné kapacity. Seniory od účasti na výuce neodrazuje ani nynější šíření nového typu koronaviru v Česku, řekla ředitelka školy Eva Vaňková.

Akademický rok začne v říjnu. Září škola věnuje výuce, kterou kvůli uzavření školy v souvislosti s epidemickou situací nemohli senioři absolvovat na jaře. On-line výuku, kterou škola při uzavření nabízela dětským žákům, senioři k dispozici neměli. „Když se školy v květnu otevřely, umožnili jsme studentům (seniorům) jakousi kompenzaci, aby mohli studovat. Samozřejmě za přísných hygienických opatření," řekla Eva Vaňková.

Je rozhodnutí každého, zda se do výuky chce zapojit, nebo ne. Zatím podle Vaňkové v hodinách chybí asi 15 ze stovky studentů. Někteří jen proto, že se ještě nevrátili z chalup, jiní kvůli tomu, že je trápí chronické onemocnění.

„Chodí ti, kteří si vyhodnotili, že pro ně není rizikem nastoupit. Ve výuce, kde to je možné, budou mít roušky. Nepřichází to v úvahu u tanečního oboru, je to stejné jako v tělocviku na základních školách. Není možné mít roušky, to by nám studenti omdlévali při náročnosti pohybu," řekla Vaňková.

Zájem o studium předčil očekávání 

Akademie se poprvé otevřela v říjnu 2018. Do prvního ročníku přijala 60 zájemců. Následují rok jich nastoupilo 40. Věnují se tanci, výtvarnému umění nebo hře na hudební nástroje. Studium je tříleté, v květnu 2021 budou absolvovat první studenti. „Zájem lidí nás maximálně překvapil. Mým optimistickým odhadem bylo 20 zájemců. Projekt asi vyplnil jakousi díru na trhu tady v Třebíči," řekla Vaňková.

Akademie je určená pro šedesátileté a starší obyvatele Třebíče včetně místních částí. Poplatek za semestr je 400 korun. Výuka je dopolední, věnuje se jí 18 ze 70 pedagogů, kteří na ZUŠ působí.

ZUŠ má asi 1420 žáků. Zájem o výuku se ani u dětí kvůli koronaviru nesnížil. „Naštěstí. Ale měli jsme a máme z toho strach, protože je to vzdělávání, které není povinné," řekla Vaňková. Škola se snaží šíření nákazy bránit i tím, že větší kolektivy rozdělila do menších skupin.

„Snažíme se k tomu přistupovat zodpovědně, ale tak, abychom všem nezkazili radost z umění," řekla Vaňková. Nákaza se podle ní žákům ZUŠ zatím vyhýbá, z pedagogů jsou na nemocenské jen dva, ale bez příznaků nemoci covid-19. „Je to skoro s podivem při velikosti naší školy," dodala Vaňková.

Autoři | Foto zus-trebic.cz

Štítky školy, senioři, Třebíč, COVID-19, rouška, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus studenty třebíčské seniorské akademie neodrazuje. Většina výuky proběhne v rouškách | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.