Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Školky v kraji se většinou otevřou 25. května. Někam se vrátí až 70 procent dětí

Po více než dvou měsících se dle nařízení vlády příští pondělí otevřou školy, podobně na tom bude i většina mateřských škol. Do některých zařízení v okresních městech Vysočiny se po koronavirové epidemii vrátí až 70 procent dětí.

„Někde přijde 70, jinde 50 procent dětí, otevřeme všechna zařízení. Všechny učitelky nenastoupí, ale tím, že bude i méně dětí, předpokládám, že to zvládneme," řekla Lenka Mončeková, ředitelka jihlavské mateřské školy Mozaika, kterou navštěvuje okolo 1300 dětí. V době nouzového stavu fungovala školka pouze pro děti rodičů pracujících v záchranných složkách. Starala se o 22 dětí. Všechna pracoviště budou znovu v provozu od 25. května stejně jako v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově.

„Už předběžně jsme byli domluvení, že otevřeme školky se školami, a vůbec jsme neuvažovali o tom, že bychom to měnili. Zájem rodičů jsme dotazníkem zjišťovali, je zhruba na polovině, ale uvidíme, jaká bude realita," řekl starosta Pelhřimova Ladislav Med. Mateřské školy, které zřizuje město, navštěvuje okolo 600 dětí. Uzavřené byly od 16. března.

Počet dětí se každý den zvyšuje 

O týden později, tedy 23. března, se uzavřely školky v dalším okresním městě Vysočiny – ve Žďáru nad Sázavou. Už nyní jsou opět v provozu, otevřely se minulý týden.

„Z 692 dětí jich původně nastoupilo 217, ale každý den se jejich počet zvyšuje," řekla ředitelka městských školek Iveta Klusáková.

Úplně jiná situace je v Třebíči, tam se podle dostupných informací mateřinky vůbec nezavřely.  Na konci dubna je podle starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) využívalo asi 80 ze 1200 přihlášených dětí. Používání roušek ve třídách nechalo město na kompetenci ředitelek. „Nechceme ředitelkám zasahovat do jejich kompetence, zvlášť když v každé školce má ta třída jiné složení z hlediska ustálenosti," řekl Pavel Pacal. Počet dětí v třebíčských školkách se zvyšuje. K dnešnímu dni do nich nastoupilo 327 dětí.

Dáte své dítě do školky, nebo už zůstane do konce školního roku doma?

Celkem hlasovalo99 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj ČTK

Štítky školka, vzdělání, koronavirus, covid-19, otevření, mateřská škola, Kraj Vysočina, Pavel Pacal, Pelhřimov, Třebíč, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Školky v kraji se většinou otevřou 25. května. Někam se vrátí až 70 procent dětí | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.