Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Děti z Jihlavy podpořily pacienty s roztroušenou sklerózou. Hlavním tématem byla slunečnice

Jedna mateřská škola a jedna základní škola v krajské Jihlavě podpořila pacienty s roztroušenou sklerózou. Děti poslaly výkresy do soutěže, kde ústředním tématem byla slunečnice. To je totiž symbol soutěže Rozsviťme Českou republiku.

A právě slunečnici děti ztvárnily v různých podobách. Děti díky svým výtvorům vyhrály knihy, rodinné vstupenky do muzea i krmítko pro ptáky.

MŠ Mašinka 

„Do výtvarné soutěže jsme se zapojili poněkolikáté, a i letos děti tvořily s velkým nadšením. Nejpodařenější výkresy se slunečnicemi jsme poslali Nadačnímu fondu IMPULS,“ říká učitelka Gabriela Porubová z MŠ Mašinka v Jihlavě, která děti při tvoření vedla, a dodává: „Lidé s roztroušenou sklerózou často ztrácí cit v rukou, a i jednoduché úkony jsou pro ně nesmírně obtížné. Jejich problémy jsme se dětem snažili přiblížit pomocí speciálních rukavic. Zkusily si tak, jak těžké je brát do rukou věci a dělat běžné činnosti, jako třeba jíst příborem.“

Zástupci Nadačního fondu IMPULS přijeli dětem z jihlavské MŠ Mašinka a ZŠ Seifertova poděkovat za podporu osobně a předali jim diplomy a dárky. Děti dostaly za své výkresy knihy a rodinné vstupenky do Muzea hudby. Nejmenší výtvarníci dostali skládací ptačí krmítko od Nese v lese, aby mohly v zimě pozorovat ptáky.

Více než 20 tisíc pacientů 

„Těší nás, kolik dětí nám poslalo své obrázky slunečnic. Tato květina symbolizuje naději pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Kresby byly, stejně jako slunečnice, naplněny optimismem,“ říká organizátorka soutěže Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.

Kampaň Rozsviťme Českou republiku odstartovala již na jaře, kdy v několika městech po celé republice lidé podpořili pacienty s roztroušenou sklerózou vysázením slunečnic. Akci podpořily i děti z jihlavské MŠ Mašinka. Pro pacienty si pod vedením učitelky Jany Šlapalové připravily doprovodný program a společně jim zazpívaly.

Roztroušenou sklerózou v tuzemsku trpí více než 20 tisíc lidí. „Snažíme se na onemocnění upozorňovat a zároveň bořit mýty, které kolem něj panují. Lidé bohužel stále často podceňují první příznaky onemocnění, například problémy s rovnováhou nebo ztrátu citlivosti. Včasné léčení přitom může zachránit desítky let aktivního života,“ vysvětluje Kateřina Bémová.

ZŠ Seifertova 

Ohodnoť článek

Foto projekt Rozsviťme Českou republiku

Štítky podpora, slunečnice, soutěž, roztroušená skleróza, pacient, Jihlava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z Jihlavy podpořily pacienty s roztroušenou sklerózou. Hlavním tématem byla slunečnice | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.