Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dům v Hluboké ulici sloužil jako věznice. Jeho historii připomene pamětní deska

Mnozí z vás možná neví, že v jihlavské Hluboké ulici vždy nesídlili jen úředníci magistrátu. Konkrétně dům s číslem popisným osm pamatuje praktiky gestapa i členů Státní bezpečnosti. Od roku 1932 do roku 1960 zde byla věznice, kterou bude připomínat nová pamětní deska. Ta bude odhalena 19. listopadu a ponese slova: Památce všech obětí, které zde byly vězněny v dobách totalitních režimů.

„Existuje mnoho míst, jejich historie stále není jasná. Avšak když se objeví nějaký nový střípek z minulosti, třeba podobné, jakou má dům v Hluboké ulici, teprve pak si člověk uvědomí, že svoboda není samozřejmostí a byla vykoupena velkým utrpením,“ uvedl náměstek jihlavské primátorky Martin Laštovička.

Slavnostní odhalení pamětní desky se uskuteční u příležitosti 30. výročí sametové revoluce 19. listopadu v 16:30, a to u domu v Hluboké ulici číslo osm. „Poté se v gotické síni jihlavské radnice od 17 hodin uskuteční promítání dokumentu Mlynáři od Babic, na které v 18 hodin naváže vernisáž stejnojmenné výstavy v přízemí jihlavské radnice u Městského informačního centra (hlavní vstup z Masarykova náměstí). Výstava bude v hale u Městského informačního centra přístupná až do 28. listopadu,“ zve za jihlavskou radnici Aneta Hrdličková.

Gestapo, Češi i STB

Dům v Hluboké ulici s číslem popisným osm byl postaven v roce 1932 jako sídlo policejního úřadu. Místo pro provizorní vězení neoficiálně využívalo gestapo, a to jeden rok po začátku druhé světové války, poté se přestěhovali do budovy krajského soudu na Tolstého ulici.

Podle knihy Utajené dějiny Jihlavy 20. století od Martina Herzána zde tresty rozdávali i zlomení Češi, kteří si doslova „vylévali stejně nelidsky zlost na Němcích“. Po nich však přišla v roce 1948 Státní bezpečnost, která měla v domě vyšetřovnu až do roku 1960. Než se do budovy nastěhovali úředníci jihlavské radnice, byla zde státní projekční organizace Stavoprojekt.

Foto Milan Vilímek Jihlavský

Štítky Hluboká, věznice, gestapo, STB, historie, dům, pamětní deska, Státní bezpečnost, radnice, druhá světová válka, Sametová revoluce, Stavoprojekt, Martin Herzán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům v Hluboké ulici sloužil jako věznice. Jeho historii připomene pamětní deska | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.