Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chcete podpořit mobilní hospice? Pak vyrazte do práce v papučích a sdílejte fotku

V pondělí 7. října se připomíná takzvaný Papučový den. Odstartuje národní kampaň „DOMA. Týden pro mobilní hospice”, jejíž cílem je upozornit hlavně na to, že je možné pečovat o nejbližší až do jejich posledního dne přímo doma, s podporou rozmanitých institucí a služeb. Papučový den může podpořit kdokoliv, stačí vyrazit kamkoli v papučích a nasdílet fotografii s hashtagem #papucovyden na sociálních sítích.

Podle výzkumů si 80 procent lidí přeje zemřít právě ve svém domácím prostředí a v blízkosti rodiny a přátel. I proto začíná papučovým pondělím týdenní kampaň pro mobilní hospice, která se speciálním dnem snaží upozornit na to, že umírat doma je možné a že existují služby, které nabízejí doprovod. Odborný i lidský.

„Papučový den jsme vymysleli před dvěma lety a do letošního ročníku se zapojuje už 21 mobilních hospiců i Ministerstvo zdravotnictví, což je skvělé. Pro nás je důležité, aby to byl den, o kterém se píše a mluví, který je vidět. Den, kdy umíme vysvětlit, proč mnozí z nás vypadají tak netradičně, protože kdokoliv se zapojí, předává vlastně určité poselství o tom, že chce změnit povědomí o umírání v České republice,“ říká k události Martina Dunděrová z Mobilního hospice Ondrášek, kde nápad na papučový happening vznikl.

Papučový den může podpořit kdokoliv tím, že se vydá do práce, nebo jinam, v papučích, případně se do papučí přezuje, zdokumentuje svou snahu a nasdílí fotografii s hashtagem #papucovyden na sociálních sítích. Nejzajímavější takto uveřejněné fotky se objeví na webu, kde najdou všichni zájemci rovněž další informace o akci nebo ukázky z minulého ročníku.

Péče i podpora pro nejbližší 

Papučovým dnem se zároveň začíná kampaň „DOMA. Týden pro mobilní hospice”, která vyvrcholí Světovým dnem paliativní hospicové péče. K tomu se na celém světě připojují vždy druhou říjnovou sobotu tisíce hospicových zařízení, ty české zvou veřejnost na různé akce, ať už se jedná o dny otevřených dveří, koncerty nebo výstavy.

Mobilní hospice provázejí nevyléčitelně nemocného člověka v závěru jeho života. Přinášejí do domácnosti odbornou zdravotní péči, informace a podporu. Pomáhají rodině zvládnout péči o blízkého tak, aby mohl poslední chvíle života prožít dobře, smysluplně a v domácím prostředí. Týdenní kampaň, která začne zmíněným papučovým dnem, se snaží o všech těchto věcech informovat, ukázat, že to doma jde. A taky představit možnosti péče o blízké. Snaží se vrátit umírání domů,“ doplňuje Monika Marková z Fóra mobilních hospiců, které sdružuje poskytovatele mobilní specializované paliativní péče v České republice.

Cílem Fóra je prosadit, aby v blízké budoucnosti mohlo s podporou kvalitní paliativní péče dožít v domácím prostředí až desetkrát více Čechů než dnes.

Tisková zpráva | Foto litomerice.cz

Štítky hospic, podpora, kampaň, Papučový den, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chcete podpořit mobilní hospice? Pak vyrazte do práce v papučích a sdílejte fotku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.