Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Poklad z doby baroka. Při opravě městského domu se našly výjimečné malby

Rutinní práci městského odboru správy realit letos v létě přerušil výjimečný nález, a to v domě na ulici Matky Boží 12. Při odstraňování omítek zedníci odhalili nástropní malby v klenbě krytého dvora.

Bytové oddělení odboru správy realit městského úřadu každoročně opraví desítky domů v Jihlavě, tento nález je ale výjimečný. Na klenby domu v ulici Matky Boží někdo před dvěma sty lety namaloval slunce a oblaka.

„Po konzultaci s akademickým malířem Pavlem Procházkou jsme objednali jejich restaurování. Po dokončení prací se na stropě objevily dvě krásné malby měsíce a slunce, obklopené oblaky,“ uvedl náměstek pro úsek správy realit Petr Laštovička.

Dle restaurátorského průzkumu jsou malby z období baroka v Jihlavě ojedinělým nálezem. „Malby mají symbolizovat přání: „Dej Bůh štěstí tomu domu.“ Slunce představuje majitele domu a měsíc jeho manželku jako paní domu,“ přiblížil restaurátor maleb Pavel Procházka.

Dům v ulici Matky Boží 12 je kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Restaurátorské práce proto musely být provedeny šetrně.

Po náhodném nálezu maleb na klenbě domu byl proveden celoplošný odkryv nástropních maleb a doplnění chybějících omítek. Poté byla malba sjednocena retuší a doplněna rekonstrukcí,“ uvedl Pavel Procházka.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, baroko, malby, dům, realita, klenba, Pavel Procházka, Česko

Poklad z doby baroka. Při opravě městského domu se našly výjimečné malby | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.