Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Našli je v pokácených stromech, nyní ochránci šest mladých puštíků vypustili zpět do přírody

Ochránci přírody dnes v bývalé oboře na okraji Golčova Jeníkova vypustili šest mladých puštíků. O čerstvě vylíhlá soví mláďata z hnízd nalezených v dutinách skácených stromů poblíž města se začali starat zkraje dubna. Puštíkům ve stanici chutnalo a za měsíc už začali ve voliéře zkoušet létání a pak i lov myší. Teď už se o sebe mohou postarat sami.

V jednom hnízdě byla tři jednodenní mláďata puštíků, čtvrté se vyklubalo až ve stanici. Ve druhém hnízdě byli tři desetidenní puštíci. „Všechna ta mláďata se k nám dostala tak, že dřevorubec pokácel strom a následně našel obsazenou dutinu,“ uvedl ředitel pavlovské stanice Zbyšek Karafiát. Jeden dřevorubec dokonce puštíky na stanici sám dovezl.

Mláďata po vyklubání vážila necelých 30 gramů, ale rychle přibývala. Mladí puštíci dnes měli okolo půl kilogramu. Jejich vypouštění sledovalo kolem stovky lidí.

Puštíci obecní patří mezi středně velké sovy, žijí v lesích i parcích. Na Vysočině patří mezi nejpočetnější druhy sov. „Máme tady i výry, sýce rousné, kulíšky,“ doplnil ředitel.

Na velkou těžbu v lesích způsobenou kůrovcovou kalamitou doplácí více druhů zvířat. Záchranná stanice v Pavlově letos přijala desítky mláďat nalezených v pokácených stromech. Jen veverek pak bylo 23. „Dále mladí datli, strakapoudi, sýci rousní, několik hnízd káněte lesního a spousty mláďat pěvců,“ uvedl Karafiát.

Stanice, která se stará o handicapované živočichy, měla v letošních prvních sedmi měsících kolem 600 příjmů. V meziročním porovnání stoupl počet přijatých zvířat o více než 200. Když nalezenci zesílí nebo se uzdraví, vracejí je ochránci do přírody. Ve stanici zůstávají jen zvířata, která už nemohou žít volně. Jsou tam třeba norci, liška, sovy nebo draví ptáci.

Foto ireceptar.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, příroda, Golčův Jeníkov, FOTO, AUDIO, strom, hnízdo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Našli je v pokácených stromech, nyní ochránci šest mladých puštíků vypustili zpět do přírody | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.