Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlava chystá obnovu historického domu. Čajovna by v něm měla fungovat i po opravách

Jihlava se letos chystá požádat o dotaci z norských fondů na rekonstrukci historického domu v městské památkové rezervaci, která bude stát desítky milionů korun. Po obnově by měl sloužit kulturním účelům, včetně dokumentárního filmu. Architektonickou studii úprav domu projednala minulý čtvrtek městská rada. Uvedl to architekt Martin Laštovička (za KDU-ČSL), který má jako uvolněný zastupitel městskou památkovou rezervaci na starosti.

Město připravuje obnovu domu s popisným číslem 21 ve spodní části Masarykova náměstí, v níž se dochovaly i gotické prvky. V přízemí funguje tři desetiletí čajovna, byty v další části domu jsou ale prázdné. Podle Laštovičky budova představuje "rodinné stříbro" města, patří mu od prosince 1907. „V archivech jsme zjistili, že to byl první dům, který město koupilo do svého majetku mimo radnice," uvedl Martin Laštovička.

Podle studie by měla čajovna v domě zůstat i po opravách, v dalších podlažích by měla vzniknout například místa pro kanceláře, ale také sál s 50 místy pro koncerty a přednášky. Centrum dokumentárního filmu, které od roku 2014 funguje v kině Dukla, by mělo dostat prostor v podkroví.

Centrum svou celoroční činností navazuje na aktivity Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který bude Jihlava letos v říjnu hostit potřiadvacáté. Aktivitu města centrum vítá, další prostory bude výhledově potřebovat, řekl ČTK jeho ředitel Šimon Bauer. „Vzhledem k tomu, že stále rosteme hlavně v knihovně a videotéce," uvedl Šimon Bauer.

Z Fondů EHP a Norska má ČR možnost čerpat peníze od svého vstupu do EU a evropského hospodářského prostoru. Dotace by podle Laštovičky u jihlavského projektu mohla pokrýt 90 procent z odhadovaných asi 50 milionů korun nákladů. Jihlava kvůli tomuto projektu hledá i partnerské město v Norsku.

Autoři | Foto Milan Vilímek Jihlavský

Štítky památky, správa, obnova, festival dokumentů, Jihlava, dokumentární film, dům, KDU-ČSL, historický dům, Norsko, Evropská unie, Masarykovo náměstí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava chystá obnovu historického domu. Čajovna by v něm měla fungovat i po opravách | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.