Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vydry způsobily na Vysočině větší škody než loni. Dosáhly více než 1,5 milionu korun

Vydry říční způsobily za první pololetí letošního roku na Vysočině škodu takřka 1,7 milionu korun, o 500 tisíc korun víc než za stejnou dobu loni. Škody nahrazuje stát prostřednictvím krajských úřadů. Vysočina letos zaevidovala 50 žádostí od rybářských svazů a soukromých majitelů rybníků, řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). V loňském prvním pololetí bylo žádostí 42.

Vydra říční patří do skupiny zvlášť chráněných živočichů, u kterých stát kompenzuje hospodářům škody, které způsobí. Díky letošní novele zákona jsou znovu vypláceny náhrady způsobené kormoránem velkým. Stát u něj přestal rybářům škody kompenzovat asi před šesti lety, když byl vyškrtnut ze seznamu zvláště chráněných živočichů.

Na Vysočině škodí především vydry. Za celý loňský rok způsobily škodu asi 2,4 miliony korun. Výjimečně stát v kraji kompenzuje škody způsobené bobrem evropským, který se začal na Vysočinu vracet proti proudu moravských řek. Nejdřív byl pozorovaný na Třebíčsku, kam v roce 2011 směřovaly i první náhrady za škody, které způsobil. Zatím v kraji způsobil škodu 161 500 korun.

O náhradu škody požádalo už 1011 subjektů 

Kraj vyplácí náhrady škod způsobených zvláště chráněnými živočichy od roku 2003. Do loňského roku už o náhrady žádalo 1011 subjektů. Ohlášené škody byly takřka 37 milionů korun.

Podle zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy je možné žádat kompenzace v případě, že škodu kromě vydry způsobit bobr evropský, kormorán velký, los evropský, medvěd hnědý, rys ostrovid nebo vlk.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vydra říční, škoda, příroda, Kraj Vysočina, živočichové, Jiří Běhounek, ČSSD, odškodnění, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydry způsobily na Vysočině větší škody než loni. Dosáhly více než 1,5 milionu korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.