Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Farníci z Jihlavska pomohli rodině z Komárovic. Té po pádu stromu zemřela malá dcera

Farníci z Jihlavska se rozhodli udělat dobrý skutek. Není jim lhostejný osud rodiny Filových z Komárovic, které postihla krutá rána. Po nešťastné události jim zemřela dcera Kristýnka, její maminka zůstala invalidní. Farníci rodině v rámci Postní almužny poslali přes 26 tisíc korun.

Během velikonočního půstu si odpírali nejrůznější požitky, a peníze, které za ně ušetřili, dávali do papírových pokladniček, které po skončení donesli do svého kostela. Vybrali 26 181 korun, tato částka se vybrala v Jihlavě a okolních obcích. A nyní poputuje na účet Ludmily Filové z Komárovic.

„Místní faráři si mohou zvolit, na jaký účel peníze z Postní almužny použijí. Když nám řekli o rodině z Komárovic, byli jsme osudem této rodiny otřeseni a neváhali jsme tuto finanční podporu zprostředkovat,“ říká mluvčí Oblastní charity Jihlava Barbora Živná a dodává, že by rádi pomohli více e zvažují možnost další podpory. „Osobně jsem se s manželi Filovými setkala a přes velkou nepřízeň osudu jsou to neskutečně milí lidé, kteří drží v každé těžké chvíli při sobě a doufají v lepší budoucnost,“ dodává Barbora Živná.

PSALI JSME: Dřevorubec z Jihlavska přišel tragicky o dceru, manželku má invalidní. Je pro ně vyhlášená sbírka

 „Znám osud této rodiny a znám je i osobně. Je to rodina soudržná, navzájem se podporují, udržují si smysl pro humor. Pomáhá jim také víra - bylo krásné vidět celou rodinu při 1. svatém přijímání jejich dcery. Ve všech čtyřech kostelích mé farnosti jsme pro tuto rodinu udělali sbírku, kterou odešleme právě na transparentní účet,“ řekl Petr Balát, farář z Města Brtnice a vybízí další, kteří do kostela nechodí, ale rádi by pomohli. „Město Brtnice vyhlásilo veřejnou sbírku s účelem vytvoření bezbariérového prostředí v domě, úpravu osobního automobilu, pořízení invalidního vozíku a pokrytí nákladů spojených s léčbou. Kdo můžete, přispějte jakoukoliv částku na transparentní účet 2801620794/2010.“

Co se před dvěma lety vlastně stalo?
Libor Fila, profesionální dřevorubec, kácel předloni v květnu strom, který se nešťastnou náhodou při pádu stočil nesprávným směrem a padl na manželku s dcerou. Dcera tuto nehodu nepřežila a manželka bude mít trvalé následky. Pan Fila se rozhodl darovat dceřiny orgány, a pomoci tak jiným dětem.

Celá věc byla podstoupena Krajskému soudu v Brně, který Libora Filu pravomocně odsoudil a vyměřil mu podmínku. Pojišťovna se přihlásila o náhradu škody za lékařskou péči o dceru. Díky účasti zástupců transplantačního týmu nemocnice IKEM, kteří se při jednání s pojišťovnou rodiny Filových zastali, nemusí pan Fila platit statisícovou částku za „léčení“ své dcery. Pan Fila se nyní stará o manželku, která je po úrazu na invalidním vozíku, a dvě děti. 

Foto pixabay.com

Štítky pomoc, farníci, sbírka, rodina, Komárovice, okres Jihlava, kostel, Jihlava, svaté přijímání, Institut klinické a experimentální medicíny, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farníci z Jihlavska pomohli rodině z Komárovic. Té po pádu stromu zemřela malá dcera | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.