Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kronospan se hájí novou studií: Mnohem více formaldehydu než od nás je z dopravy a topenišť

Výrobce dřevotřískových desek Kronospan sídlící v Jihlavě uvedl, že se na celkových emisích formaldehydu v tomto krajském městě a jeho okolí podílí jen 3,5 procenta. Největším znečišťovatelem ovzduší je podle ní doprava a druhým největším lokální topeniště. Vyplývá to ze studie, která hodnotila zdravotní rizika expozice rakovinotvorným formaldehydem z emisí Kronospanu v jeho okolí.

Na vypouštění formaldehydu do jihlavského ovzduší se dle studie zdaleka nejvíce podílí doprava, a to téměř 83 procenty. Následují lokální topeniště s 13,6 procenty a teprve poté Kronospan se 3,5 procenty.

„Tyto výsledky jsou v zásadním rozporu s hodnocením neziskové organizace Arnika. Ta označuje Kronospan za druhého největšího znečišťovatele,“ upozornila jednatelka Kronospanu Sylva Krechlerová. Mluvila o žebříčku, který Arnika sestavuje na základě dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ). Za rok 2017 v něm Kronospan mezi průmyslovými provozy skončil v republikovém porovnání druhý za neratovickou chemičkou Spolana.

Takové informace podle Krechlerové znervózňují obyvatele, ačkoliv jsou pouze orientační a nezohledňují rizika jednotlivých škodlivých látek, z jejichž součtu je žebříček sestaven. „Nezachycují ani vliv těchto látek na životní prostředí a skutečnou expozici obyvatel touto škodlivinou,“ dodala.

Proto podle ní firma zadala posouzení vlivu emisí formaldehydu na zdraví obyvatel nezávislým odborníkům. Studii zpracoval Bohumil Pokorný na základě rozptylové studie Jakuba Bucka z roku 2018.

Dle ní kromě jiného vyplývá, že pro obyvatele Jihlavy včetně jejích šestnácti částí a čtrnácti okolních obcí je akutní i chronické riziko expozice formaldehydu nevýznamné, tedy ze zdravotního hlediska plně akceptovatelné a v případě chronické expozice prakticky nulové.

Expert Arniky Milan Havel včera oznámil, že hlavním problémem Kronospanu je to, že funguje uprostřed města. Arnikou sestavované žebříčky jsou podle něj objektivní. Připustil, že jejich slabostí je to, že v nich není zhodnocena účinnost jednotlivých škodlivin z hlediska jejich objemu. „K tomu dostupná data,“ uvedl.

Ve studii, již dnes prezentoval Kronospan, odborníci hodnotili i riziko dopadu emisí formaldehydu z tohoto závodu na zdraví lidí. I při celoživotním působení je podle Pokorného riziko zanedbatelné. „Když to přepočítáme, aby zemřel jeden obyvatel předčasně, musela by mít jihlavská aglomerace nikoliv 58 tisíc obyvatel, ale dva miliony,“ uvedl k výsledkům studie.

„Jihlava se v republikovém porovnání řadí mezi lokality s čistým ovzduším,“ řekl Jiří Kos z krajské hygienické stanice. Ten výše uvedený výpočet dopadu emisí formaldehydu z Kronospanu na obyvatele nezpochybnil. „Tam se musí respektovat oficiální postup, který hlídá Státní zdravotní ústav.“

Kronospan, největší výrobce dřevotřískových desek v ČR, zaměstnává v Jihlavě přes 700 lidí. Firma uvedla, že v letech 2009 a 2015 instalovala filtrační systémy celkem za 1,2 miliardy Kč. Jak řekl druhý jednatel společnosti Martin Dvořáček, pro letošek chystá Kronospan investice za desítky milionů. Zaměřené budou na snížení prašnosti, hluku a úspory energií a vody.

 

Zdroj ČTK

Štítky ČR, dřevo, ekologie, firmy, Kronospan, formaldehyd, Jihlava, doprava, topeniště, Integrovaný registr znečišťování, Spolana Neratovice, Bohumil Pokorný, Jiří Kos, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kronospan se hájí novou studií: Mnohem více formaldehydu než od nás je z dopravy a topenišť | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.