Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Leden na silnicích Vysočiny: Jedno úmrtí, třináct řidičů bouralo pod vlivem alkoholu

Během letošního ledna policisté na Vysočině řešili celkem 375 dopravních nehod. V lednu 2018 to bylo 321 nehod, letos jde tedy o nárůst o sedmnáct procent. Lednové nehody přinesly jednu lidskou oběť, dva lidé se zranili těžce a 106 účastníků nehod se zranilo lehce.

Hmotná škoda vzniklá při dopravních nehodách na vozidlech a ostatním majetku dosáhla částky 24 125 000 korun, což představuje pokles o 15 procent ve srovnání s lednem 2018.

„V lednu letošního roku jsme v našem kraji zadokumentovali celkem 13 dopravních nehod, na kterých mělo účast 16 chodců. Jeden chodec se při nehodě těžce zranil a dalších 15 chodců bylo zraněno lehce. Z celkového počtu 375 dopravních nehod se ve 101 případech jednalo o střet vozidla s lesní zvěří,“ jmenuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Ani řidiči na Vysočině se v mnoha případech nebojí usednout za volant pod vlivem alkoholu. V lednu dopravní nehodu zavinilo hned třináct opilých řidičů, jeden byl dokonce zfetovaný.

Plánuje se více policejních kontrol 

Alarmující je fakt, že ve většině případů se jedná o hladiny vyšší než jedno promile, v některých případech dokonce o hladiny vyšší než dvě nebo také tři promile alkoholu v dechu.

„Řidiči proto musí počítat v nadcházejícím období s mnohem častějšími policejními kontrolami, a to na silnicích všech tříd. Policisté se v rámci běžného výkonu služby a při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích budou zaměřovat na kontroly zejména motorizovaných účastníků silničního provozu, zda neusedali za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek,“ doplnila Dana Čírtková.

Skoro dvě promile alkoholu v dechu nadýchal řidič v Polné, který havaroval v úterý 15. ledna v odpoledních hodinách. Na Husově náměstí nedal přednost jinému řidiči osobního auta a došlo ke střetu. Opilý viník nehody z místa odjel, ne však na dlouho. Policisté ho brzy dopadli. Na alkoholtesteru se ukázaly hodnoty 1,64, 1,69 a na třetí pokus dokonce 1,85 promile alkoholu.

PSALI JSME: Muž v Polné řídil opilý, způsobil nehodu a jednoduše ujel. Policisté ho ale brzy našli 

Další opilý hříšník zaměstnal policisty v sobotu 19. ledna v nočních hodinách. Se dvěma promile v krvi naboural v Kostelci u Jihlavy hned tři zaparkované Octavie. Způsobil škodu ve výši 160 tisíc korun.

PSALI JSME: Šestadvacetiletý opilý řidič v Kostelci naboural tři oktávky. Škoda je sto šedesát tisíc korun 

Pod vlivem alkoholu boural třeba i řidič v katastru obce Brzkov v neděli 27. ledna. Jel zřejmě hodně rychle a dostal smyk. Narazil do stromu a se zraněním skončil v jihlavské nemocnici. I on přivolaným policistům nadýchal skoro dvě promile alkoholu.

PSALI JSME: Dvacetiletý muž řídil opilý. Jel rychle, u Brzkova dostal smyk a narazil do stromu 

Jedna z lednových nehod skončila úmrtím. 15. ledna na silnici I/37 boural osmašedesátiletý řidič osobního auta. Dostal smyk na zasněžené silnici, který se mu nepodařilo vyrovnat. Dostal se do protisměru a střet s nákladním vozidlem se mu stal osudným. Záchranáři na místě už mu nedokázali pomoci.

PSALI JSME: Dnešní dopravní nehody přinesly jednu oběť. Na silnici I/37 zemřel řidič osobního auta 

PSALI JSME: Příčinou včerejší tragické nehody byl smyk na zasněžené silnici. Řidič ho nezvládl vyrovnat 

Foto pixabay.com

Štítky statistika, nehoda, leden, zranění, alkohol, úmrtí, havárie, silnice, Kraj Vysočina, Polná, Kostelec, Brzkov, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Leden na silnicích Vysočiny: Jedno úmrtí, třináct řidičů bouralo pod vlivem alkoholu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.