Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Český slavík Karel Gott si vyrazil pamětní minci, trilogie medailí mapuje jeho osobnost

Podruhé ve středu 5. prosince zavítal zlatý hlas Karel Gott do České mincovny, kde proběhla slavnostní ražba. Nezůstalo přitom u jedné mince, jak bývá zvykem. V rámci osmdesátých narozenin, které zpěvák oslaví v příštím roce, vznikly na jeho počest hned tři mince.

Úplně první medaile s podobiznou nejznámějšího českého zpěváka vznikla již před pěti lety při příležitosti jeho pětasedmdesátých narozenin. O tehdejší vydané mince byl obrovský zájem a byly vyprodány krátce po jejich vydání.

Letos Česká mincovna připravila trilogii mincí, které by měly zachytit všechny důležité aspekty osobnosti Karla Gotta. „Jedná se o vyobrazení této celebrity nejprve jako zpěváka, druhá mince se vztahuje k malířství a třetí je věnována mistrovi jako legendě a fenoménu české nejen hudební scény,“ uvádí obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

Srdcem malíř, zpěvákem náhodou

Při ražbě, na kterou mistr zavítal v doprovodu manželky Ivany Gottové, zavzpomínal umělec i na začátky své kariéry. „Původně jsem chtěl být malířem, ale když mi nevyšla akademie, rozhodl jsem se zpívat, abych si vydělal na malířské náčiní,“ vypráví s úsměvem Karel Gott. Dnes je jasné, že pěvecká dráha byla pro tohoto muže pravou cestou. Na svém kontě má desítky alb i hitů a samozřejmě i celou řadu ocenění, z nichž nejznámější je český slavík, kterého zpěvák vyhrál celkem dvaačtyřicetkrát.

Prodej mincí
První mince „zpěvák“ bude dostupná po novém roce. Druhá ze série mincí „malíř“ by měla být k prodeji od března a poslední s názvem „fenomén“ od června. Cena zlatých půluncových mincí se pohybuje okolo 32 000 korun, stříbrné uncové medaile pak vyjdou na necelé 3 000 korun. Zatím nejdražší mincí s Karlem Gottem tak zůstává kilogramová zlatá medaile za 1,5 milionu korun.

Sám umělec byl s podobou mincí spokojen a ocenil i jejich autory. „Velice si vážím umělců, kteří navrhli mince. Jsou to mistři svého řemesla, musím jim poděkovat a vzdát dík,“ komentuje zpěvák. „Možná že se zde setkáme i u příštích polokulatin, nebo ještě lépe na dalších kulatinách. Nechci to přehánět, ale co kdyby,“ dodává pěvecký mistr.

 

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky Karel Gott, mincovna, mince, medaile, Český slavík, malíř, Česká mincovna, Ivana Gottová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Český slavík Karel Gott si vyrazil pamětní minci, trilogie medailí mapuje jeho osobnost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.